gazdalkodj_1.jpg

Mi is játszottunk ilyennel az iskolában. Ezzel szabadott, nem úgy, mint a Monopoly-val, melyről akkor csak suttogva lehetett beszélni. Azért szerettük, és vendégségben igen gyakran játszottuk mi is. Miki barátom már jó ideje írogat a Facebookra, hogy van, neki Gazdálkodj Okosan játéka, és olyan, amilyen gyerekkorában is volt. Sajnos hiányos, de mindig is keresett hozzá hiányzó alkatrészeket. Aztán egyszer csak néhány hete, megírta, hogy végre teljes lett a játéka. Én meg úgy gondoltam iziben írja meg az ő játékénak a történetét. 

 gazdalkodj_2.jpg

A magyar Gazdálkodj Okosan társasjáték kb. 50éves.

gazdalkodj_3.jpg

Legalább 10 éven át gyártották ezt az első változatot. Utána még két-három is megjelent, van eurós is. Én erre vadásztam, mert ilyenem volt. Sokat néztem a netet, mászkáltam piacokra. Természetesen hiánytalant kerestem. A hirdetések nem mindig állítanak igazat! (Mondjuk ez nem új.) A valóban teljeseket túl drágának találtam. Kockáztattam, apránként szedtem össze. Ezt már tapasztalatból tudom, hogy erősen bizonytalan vállalkozás, de bejött. Csak annak ajánlom, akinek van sok szabadideje és nem adja fel könnyen. Olyan régi dolgot, aminek rengeteg tartozéka volt, mindet megtalálni...!

gazdalkodj_4.jpg

Egyébként, ha igen szerény órabérrel kiszámolom az erre fordított időmet, akkor sokkal többre jön ki, mint az elsőre drágának tartott komplettek. Ezt pontosan tudtam, de egy színházban dolgozom és nyári szünet volt. A doboz aljában papírlapon találtam egy régi játszma könyvelését. Játékosok: Mama, Zsófi, Anya, Zsófika és Eszter. Mellette szépen kihegyezett ceruza, a másik vége kicsit megrágva és egy darabka radír. Ezeket is megőrzöm.

gazdalkodj_5.jpg

A játék története röviden: A „Gazdálkodj okosan!” táblajáték, amely a Monopoly játék hiánya miatti űrt volt hivatott betölteni a szocialista magyarországi viszonyok között.

gazdalkodj6.jpg

Magyarországon az 1940-es években már forgalmazták az amerikai eredetű Monopoly táblajáték helyi adaptációját, a Capitalyt. Ezt a játékot azonban „imperialista” szemlélete miatt 1952-ben tulajdonképpen betiltották, helyette egy hasonló megjelenésű, de teljesen eltérő koncepciójú táblajáték, a Teljesítsd a tervet! került forgalomba. E játék célja az életszínvonal növelése volt a játékosra bízott szocialista gazdaságban, de különösebb gazdálkodást nem igényelt.

gazdalkodj7.jpg

A Gazdálkodj okosan! 1966-ban készült. A tervezés és kivitelezés feladatát a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Minerva osztálya kapta meg. (Ebből alakult meg 1990-ben a Minerva Kiadó, és a közben szabadalmi oltalom alá helyezett játék kiadásának joga is ide került.) Jelentős eltérés a Monopolytól, hogy míg a Monopolyban azzal tehetünk szert előnyre, hogy a többi játékost hátrányba hozzuk, a Gazdálkodj okosan!-ban a játékosok haladása nincs egymásra hatással, a siker szinte kizárólag a szerencsén múlik, a játékban csekély szerepe van a stratégiának. A pénz megszerzése sem jár erőfeszítésekkel, mivel körönként fix összeg jár, a betétek után csak szerencsés esetben (megfelelő mezőre lépve) jár kamat. A megszerzett pénzre és vagyontárgyakra egyedüli veszélyként a ház leégése leselkedik, ami azonban olcsó biztosítással elkerülhető; a többi kiadás esetleges és csekély összegű. A játéknak szórakoztatás mellett a nevelő funkciója emelendő ki (pl. „Zárd el a csapot!”, „Ne szemetelj!”, „Ne dohányozz!”, testedzés, könyvtárba járás stb. népszerűsítése). A játéknak van néhány életszerűtlen eleme, például a bérelt berendezési tárgyak és a biztosítások díját nem rendszeresen, csak egy alkalommal kell megfizetni. A táblajáték tehát nevére rácáfolva nem igazán tanít meg a gazdálkodásra. A játék egymást követő kiadásai némileg módosultak, de ez a játék elvét nem érintette. A játék már az első évben több tízezer példányban kelt el, a rendszerváltásig ez a szám elérte az egymilliót. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gazd%C3%A1lkodj_okosan!

gazdalkodj8.jpg

gazdalkodj9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.09.13. 06:08 komment

Címkék: játék papír Szünidei Matiné

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr3912818030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.09.13. 21:27:05

Na ezt legalább már én is ismerem. Nekünk ugyan nem volt, de valamelyik kis barátnőmnél játszottunk vele.
Nálunk a sakk, a malom, és a gyerek-kártyák voltak játékszerek, meg hát a millió más, amit mi találtunk ki, vagy tanítottak nekünk - mindenféle gyári/bolti játékszer nélkül. Annyi mindent lehetett játszani ! Én most próbáltam egyik kis rokonomat tanítani, hogy kaviccsal, csigaházakkal, falevelekkel - és a FANTÁZIÁDDAL micsoda csodás játékok játszhatók. És láss csodát, élvezte a gyerek !!!

MULTMENTO 2017.09.15. 16:45:55

@aranyosfodorka: Nekem sem volt. Aztán a Húgom már kapott ilyet ajándékba, az is egy évtizeddel későbbi verzió volt. Ott már lehetett TV-t venni, stb. Érdekes, hogy a játék mezőinek változása mennyire jellemző az akkori társadalmi változásokra. Amikor megjelent a MALÉV, azzal le lehetett csökkenteni a az utazás idejét, de többe is került, mint a vonat. Én is hasonlóan vagyok a játékokkal. Én a lányommal kézzel rajzolt malommal, és színes gombokkal játszottuk az első malompartit.

farkasxmen 2020.06.27. 22:56:12

Sikerült hozzájutnom ehhez a játékhoz, viszont a szabályzat szerint 46 szerencsekártya van, míg nekem csak 45 van meg.
Ezért az lenne a kérdésem, hogy eltudná nekem küldeni az összes szerencsekártyát, hogy lássam melyik hiányzik?

MULTMENTO 2020.06.28. 09:32:19

@spartains: Sajnos nekem nincs Gazdálkodj Okosan játékom. Ezt a posztot egy barátom képeivel készítettem. Megkértem őt, hoyg válaszoljon Önnek. Remélem megteszi. Üdvözlettel: MúltMentő

farkasxmen 2020.06.28. 14:18:24

@MULTMENTO: Nagyon szépen köszönöm! :)

denesb 2020.12.10. 03:34:22

@MULTMENTO: Remek bejegyzés!
Az lenne a kérdésem hogy elkérhetném én is a szerencsekártyákat kép formájában? Külföldön lakom és idén nem tudok hazarepülni karácsonyra, viszont az itt lakó magyar barátaimmal játszanánk egyet, melyhez szeretném kinyomtatni a teljes játékot.

MULTMENTO 2020.12.10. 08:02:23

@denesb: Sajnos nincs Gazdálkodj Okosan játékom. Én a barátom játékképeivel illusztráltam, aki már eladta az övét, így nem tudjuk küldeni.

denesb 2020.12.10. 08:31:44

@MULTMENTO: Köszönöm a gyors választ.

@spartains: Ha időközben sikerült megszerezni mind a 46 szerencsekártyát, esetleg el tudná nekem küldeni lefotózva azokat?

denesb 2020.12.10. 08:32:19

@spartains: Ha időközben sikerült megszerezni mind a 46 szerencsekártyát, esetleg el tudná nekem küldeni lefotózva azokat?

farkasxmen 2020.12.10. 17:53:35

@denesb: Igen sikerült megszereznem közben mind a 46 kártyát, viszont ha minden igaz, akkor egy kicsit eltér a színe, mint itt ami a posztban lévő képen van. Ha kell szívesen elküldöm :)

denesb 2020.12.11. 01:50:58

@spartains: Köszönöm szépen, időközben sikerült beszereznem a fotókat. :)

lolo31 2021.01.26. 01:12:43

Énis imádom ezeket a játékokat, bárcsak nekemis lenne egy ilyen.
Valaki tud segíteni tudok e még ilyet szerezni és honnan.

MULTMENTO 2021.01.26. 07:44:38

@lolo31: Kedves Lolo! Kereslet van rá, ezért most is gyártják. a Vaterán az újragyártottak 1500.és 5000 Ft között kaphatóak. Régen gyártottak is kaphatók ugyanott azok évjárattól, és állapottól függően 9 és 15 ezer Ft között kaphatóak.
süti beállítások módosítása