Újabb számomra ismeretlen magyar írónő németre fordított művére bukkantam. A német mű alapján megkerestem a magyar kiadást. Mint kiderült ennél szerzőnél a német kiadás előbb jelent meg, mint a magyar. Sebaj, feleségemnek így is érdekes lesz összehasonlítani a regényt és annak fordítását. Azt, hogy mennyire fogja szeretni, még nem tudhatom. Azt viszont tudom, hogy a Keresztút című megfilmesített regényét már többször megnézte.

maganyos_sziget1.jpg

Szili Leontin, Palkovich Károlyné (Bp., 1901. máj. 16.-Bp., 1987. máj. 29.): tisztviselő, író.

Budapesten a felsőbb leányiskola elvégzése után apja halála miatt dolgozni kényszerült. Takarékpénztári tisztviselőként dolgozott. Laczkó Géza biztatására kezdett írni; eleinte elbeszélései, zenei témájú cikkei jelentek meg. Díjat nyert az Új Idők 1929. évi novellapályázatán. Keresztúton (1932) c. regényéből sikeres film készült (1941). 1945 után elsősorban a Magyar Rádió (MR) számára dolgozott; ifjúsági elbeszéléseket, zenei hangjátékokat írt, és zenei témájú előadásokat tartott. Rádióra alkalmazta többek között Thomas Mann, Roger Martin du Gard, Dosztojevszkij, Charles Dickens, Oscar Wilde, Francois Mauriac műveit. Regényei a két világháború között igen népszerűek voltak, az ismeretközlésen kívül a szórakoztatásra is törekedett. A Thurzó Gábor által szerkesztett Élet belső munkatársa. Elbeszéléseit és folytatásos önéletírását a Vigilia közölte. Forrás: http://nori.gov.hu/nemzeti-sirkert/budapest/farkasreti-temeto/szili-leontin-palkovich-karolyne-banhegyi-leontin/2763

 maganyos_sziget2.jpg

A magyar kiadást sokat kerestem, de csak egyetlen megmaradt példányt sikerült találnom. Ez a példány már sajnos rongyosra volt olvasva. A könyvben még megtaláltam a tulajdonos Kő Antal pecsétjét is. Elkezdtem keresni, hogy ki is volt a tulajdonosa.

Székesfehérváron Dr. Kő Antal volt az, aki sokat tett annak idején a fehérvári szervezett mentés kialakításáért. A Mentők Napja az ő sírjának koszorúzásával kezdődött, majd a fehérvári állomás emléktáblájánál rótták le kegyeletüket az egyenruhások. Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/mentok-napja-gyerekekkel-es-megemlekezesekkel-fehervaron

maganyos_sziget3.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.12.13. 07:50 1 komment

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr7513415175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.12.14. 16:37:14

Hogy mi mindenről tudnak mesélni a könyvek - nem csak azt olvsshatod el, amiről az író írt, hanem amit maga a könyv is mesél - már ha kicsit kutatsz utána. Ez a mai is egy érdekes történet volt.
süti beállítások módosítása