Még Április havában történt, hogy egynapos kirándulásra mentünk a felségemmel Pomázra. Remek volt az idő, csak a nap erős sugaraitól kellett távol tartani magunkat.  Szerencsére ez Pomázon sikerült is, hisz a város komoly faállománnyal büszkélkedhet, és sok-sok virággal. Az alábbi képek a nekem tetsző helyszínekről egy rövidke kis szöveggel.

szentgyorgy1.JPG

szentgyorgy2.JPG

szentgyorgy3.JPG

A városháza előtti park római kori faragott szarkofágja.

szentgyorgy4.JPG

A II. Világháborús emlékmű

szentgyorgy5.JPG

szentgyorgy6.JPG

A Szerb templom. Érdekes, hogy a templom hátsó falán Sárkányölő Szent György ikonképe van.

szentgyorgy7.JPG

Egy kis kápolna.

szentgyorgy8.JPG

A katolikus hívek temploma.

szentgyorgy9.JPG

Virágzó japán cseresznyefák.

szentgyorgy10.JPG

A temető két fejfája

szentgyorgy11.JPG

szentgyorgy12.JPG

A temetőben levő Kálvária egyik stációja, és keresztje. A stációról képanyagot küldtem a Csendhegyek bloghoz, akit érdekel, itt nézheti meg: http://csendhegyek.blogspot.hu/2013/04/pomaz-kalvaria.html

szentgyorgy13.JPG

A temető egyik öntöttvas fejfája.

szentgyorgy14.JPG

szentgyorgy15.JPG A reformátusok temploma.

Szerző: MULTMENTO  2013.05.15. 06:50 2 komment

Címkék: virág épület temető sarokház öntöttvas szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr965286968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.05.15. 08:32:33

Csak úgy elgondolkodtam: a római szarkofág halottja pásztor lehetett? Nem nagyon hinném.....akkor viszont vajon miért a botjára támaszkodó pásztor képe került a sírkőre? Erről nem tudtatok meg valamit ?
Szent György pedig a görögkatolikusok egyik "kedvelt" szentje, nem csoda, ha a templom falán van a képe.

MULTMENTO 2013.05.15. 14:07:39

@aranyosfodorka: Sajnos Pomázon nem volt idegenvezetőnk, és a helyiek sem nagyon ismerték a műemlékeiket. A szarkofág szobra tényleg nagyon jól felismerhető. Aquincumban sokkal rosszabb állapotú faragott szakofágok vannak. Jó volna tudni, hogy a pásztor képe anno sírkövön mit jelenthetett. Brigetio nyári régésztáborának látogatására régóta van meghívásom, amennyiben ott leszek a régésztől megkérdezem, hogy ismer-e más hasonlót, és van-e valami jelentése elhunyt foglalkozására, vagy származására.

Azt én is tudom, hogy Szent György népszerű. Azt hiszem nem volt véletlen, hogy nekünk pont György napján kellett arra járnunk.
süti beállítások módosítása