124-125-thonet_img_5.jpgAki tudja a helyes választ, azt is tudja, hogy melyik Budapesti házat fogom bemutatni. A fiatal olvasóim biztos egy Őrs Vezér téri épületre gondoltak, én egy Váci utcai épületet fogok bemutatni, a Thonet házat. A Thonet cég már száz évvel ezelőtt olyan székeket gyártott, melyekből pontosan 36darab fért el egy köbméterben. Ez tette lehetővé a gazdaságos szállítást, akár a tengeren túlra is. Többek között ennek a gazdaságos csomagolhatóságnak a segítségével vált világhírűvé a Thonet szék. A Thonet család ízig-vérig az Osztrák-Magyar Monarchia családi dinasztiája, így Budapesten is volt házuk.

„1888-ban kezdték el építeni a Váci utcai üzletházat, tervezőnek pedig Lechner Ödönt kérték fel. Lechner felesége korai halála után három évig Franciaországban dolgozott reneszánsz kastélyok helyreállításán, és az ott megismert stílus hosszú ideig visszaköszön munkáin, ezen az épületen a gótikával ötvözve. Kagylók, urnából kiomló virágkötegek, indafüzérek, ördögfejekkel díszített erkélyrács – azt gondolnánk, mindez együtt már giccses lehet, de mégsem.” Forrás: http://szerelmembudapest.blog.hu/2013/01/20/t_mint_thonet

thonet_haz1.jpg

„A Thonet-ház szobrai amellett, hogy élettel töltik meg a nélkülük is feltűnően változatos és sokszínű homlokzatot, megőrizték a XIX. század utolsó éveinek hangulatát. Elnézve őket, gondolatban könnyedén visszarepülhetünk azokba az évekbe, amikor a "tömören hajlított" fabútorairól világhírűvé vált Thonet Jakab és testvérei itt rendezték be az akkor már több évtizedes múltra visszatekintő cég irodáit.”

Forrás: http://budapestcity.org/03-muemlekek/05/Thonet-haz/index-hu.htm

thonet_haz2.jpg

A család monogramja a T betű milliószor visszaköszön a kék Zsolnay burkolatról. Csodálatos nézni ezt a csodás homlokzatot. A képeim nem adják vissza az eredeti szépségét, így mindenkinek ajánlom, hogy ha a Váci utcában jár személyesen is nézze meg.

thonet_haz3.jpg

thonet_haz4.jpg

thonet_haz5.jpg

thonet_haz6.jpg

thonet_haz7.jpg

thonet_haz8.jpg

thonet_haz9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.06.22. 06:59 1 komment

Címkék: fém épület kerámia zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr405370361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.06.22. 18:27:11

1. Valóban gyönyörű a ház !!És bár jártam a Váci utcában, de erre a házra nem emlékszem - pedig kár...mert tényleg tetszik.
2.Fel kellene hívni valakinek a figyelmet arra a szobor fölött növekedő kis fa-félére - ami igen hamar tönkreteheti a burkolatot. Biztos nem egyszerű leszedni, de tán csak Bp-en nem mondják azt, amit hasonló figyelmeztetésemre egy kis baranyai faluban mondtak: NINCS rá ember !!!
3. A székcsomagolásról sem hallottam - és szenzációsnak találom. Szerettem ezeket a székeket, nekünk is volt.
Nagyszerű ez a mai bejegyzésed !
süti beállítások módosítása