„…ha az egyik ablakot nyitom ki, a trágyadomb szaga özönlik be az udvarról, ha a másik ablakot nyitom ki, akác- és rozmaringillat oson be a kertből.” — Mikszáth Kálmán Forrás:http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Horpacs/pages/009_mikszath_kalman.htm

Nem akartuk kihagyni a horpácsi Mikszáth kúria megtekintését sem a nyaralásunkon. Nem volt nehéz megtalálni Horpácson, mert a nagy parkjáról ráismertünk, mellette egy nagy murvás parkoló is volt. A parkolóba mi is beálltunk és kiszálltunk. Az autót gyorsan bezártuk, és szinte futottunk a kúria bejáratához, mert olyan elviselhetetlenül erős bűz volt a parkolóban. Mi szeretjük a falusi trágyadomb szagát, mint a Mikszáth Kálmán, de akkor és ott az több volt egy hétköznapi trágyadomb szagánál.

A kúria bejáratánál figyelmeztető tábla fogadott: „A kúria és parkja magántulajdon! Kérjük, a múzeum bejáratát csak a kijelölt úton közelítsék meg!”

Mentünk a járdán, és kerestük a bejáratot. A főbejárat ajtaja bezárva. Úgy tűnt, mintha évtizedek óta azt ki sem nyitották volna. Úgy éreztük a főbejáratnál, mintha egy elfeledett mauzóleum előtt lennénk. Végre megtaláltuk a kis iránymutató táblát az épület sarkánál, ami az épület hátsó feléhez vezetett. Hurrá! Megtaláltuk a Mikszáth kiállítás bejáratát, ami egykor a cselédek udvari kijárata volt a szemétdombhoz és a baromfiudvarhoz, ha volt ilyen. Mindegy, a hosszú sötét folyosó végén meg is találtuk a kiállítás őrzőjét, akinek az asztalánál megvettük a belépő jegyeinket. Mikszáth Kálmánról a középiskolai tankönyvekből tudott ismereteknél többet nem tudtunk meg a kiállításon. Nem láttunk egy egységes koncepciót, és egy jó tárlatvezetést sem kaptunk. Megtudtuk, hogy a bútorok a Mikszáth család bútorai, mégse éreztük, hogy azok valaha ott voltak. Mikszáth Kálmán íróasztalát például a főbejárat halljának közepében állították ki. Amikor azt Mikszáth használta biztos, hogy nem az volt a dolgozószoba. A Mikszáthék által használt emeleti szobákhoz való lépcsőház lezárva. Nem szépen, hanem hungarocell lapokkal, mint valami félkész építkezésen.

Megtudtuk, hogy a Mikszáth kiállítás állami rendezvény, de az épület az már magántulajdonban van, és az állam bérli az épületet, ezért nem is akarják felújítani.

Ha ezt Mikszáth Kálmán látná, forogna a sírjában.”  — jegyezte meg feleségem.

Szerintem is szégyen, ahogy azt a kiállítást megrendezték, és az is, hogy Mikszáth Kálmán kúriája, és annak parkja magántulajdonban van. A tulajdonosok kénye-kedve szerint látogatható. Ha így megy tovább, lehet legközelebb már a kertet megkerülve a hátsó kertkapun lehet majd bemenni? Meddig lesz még ott múzeum?

Ajánlat: http://horpacs.hu/mikszathkuria.html

horpacs_mikszath1.jpg

horpacs_mikszath2.jpg

horpacs_mikszath3.jpg

horpacs_mikszath4.jpg

horpacs_mikszath5.jpg

horpacs_mikszath6.jpg

horpacs_mikszath7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.09.13. 06:45 1 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr855493767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.09.16. 22:55:55

Az ilyesmire szoktam mondani, hogy tán az is jobb lenne, ha be lenne zárva.Biztos lehetsz, hogy megvan az új tulajdonosa már az épületnek és nem tartom kizártnak, hogy majd találnak "új lakóhelyet" szegény Mikszáthnak is.Itt - érezhetően - útban van.
süti beállítások módosítása