fodor_emlektabla1.JPG

A felújított Zeneakadémia épületével szemben találtam rá Fodor János operaénekes emléktáblájára. Egy csudaszép bérházban lakott. A nagy kapubejáratot angyal őrzi, vigyázva arra, hogy illetéktelen oda be ne mehessen. Annak idején a házmester is vigyázott, mert a mai napig ott van a kémlelő nyílása. Biztosan sokszor nézett ki rajta, mielőtt Fodor János az operaestek után hazaért.

fodor_emlektabla2.JPG 

Fodor János (Budapest, 1906. március 2. – Budapest, 1973. augusztus 1.) magyar operaénekes (basszbariton).

fodor_emlektabla3.JPG

Fodor János Budapesten született 1906. március 2-án. Vasesztergályosnak tanult. Énekelni a harmincas évek elején kezdett alkalmi fellépésekkor a Városi Színházban. Első főszerepét beugróként énekelte (George Germont, Verdi: Traviata). Az Operaház 1938-ban szerződtette ösztöndíjasként, majd magánénekesként. Kezdetben a bariton szerepkört is énekelte, később évtizedekig az Operaház vezető basszbaritonja lett. Minden idők legjobb magyar Wagner-énekesei közé tartozott. Ösztönös, nagyszerű színészi képessége révén karakterénekesként is rendkívüli sikereket aratott. 1973. augusztus 1-jén halt meg. Hamvait a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fodor_J%C3%A1nos_(opera%C3%A9nekes)

 

Szerző: MULTMENTO  2016.06.08. 06:31 2 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr898773492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.06.08. 17:23:29

A kapu valóban gyönyörű és kár, hogy nem csináltál a házról több részletfotót.

MULTMENTO 2016.06.08. 20:51:12

Fényképeztem volna, de akkor már a memóriakártyámra nem fért több. Előtte a következő szombati posztomhoz fényképeztem sokat. Igyekszem sok képet készíteni a posztokhoz, de egyre nehezebben találok időt azok szerkesztésére és felrakására.
süti beállítások módosítása