krudy_obuda1.jpg

Jobb posztcímet nem tudtam kitalálni. Nem kimondottan Krúdy miatt mentünk ki Óbudára, de ha már ott voltunk nem hagyhattam ki. Meglátogattam az író egykori Óbudai lakását. A hitelezőkkel küzdő írótól nem sok hagyatékot tudtak kiállítani. A kiállított tablókat, és a rajtuk levő ismertetőket érdemes elolvasni.

 krudy_obuda2.jpg

„Nekem soha nem volt otthonom...” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei

krudy_obuda3.jpg

A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített. Forrás: http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=197&tbl=kiallitas

krudy_obuda4.jpg

krudy_obuda5.jpg

krudy_obuda6.jpg

krudy_obuda7.jpg

krudy_obuda8.jpg

A kiállításról távozóban nem tudtam megállni, hogy ezt az utcasarki kopott kerékvetőt le ne fényképezzem. Jó sok lovas kocsi kereke koptathatta.

krudy_obuda9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.04.08. 06:29 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr9412369851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.04.08. 19:15:44

Ez most egy szomorú bejegyzés volt. Nem gondoltam volna... de hát "ez van, vagyis volt"...
Érdemes elolvasni az életét:
hu.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%BAdy_Gyula

MULTMENTO 2017.04.09. 17:33:55

@aranyosfodorka: Van és volt... Nem lehet csak vidám bejegyzést írni. A bejegyzéseim sokszor keletkeznek a hangulatom függvényében.
süti beállítások módosítása