Ma épp hazajöttem egy jól sikerült Hot Jazz Band koncertről. Igazán kellemes este egy Dunán ringó állóhajóban vacsorázni, legjobb barátaiddal beszélgetsz, és közben háttérnek ott a kivilágított Lánchíd és a Budai Vár. És mellesleg egy igazán jó Jazz zenekar játszik. Jól megválogatott számok, hol tengeren túli , hol két világháború közötti magyar Jazz feldolgozások. Barátom amerikai öngyújtót vesz elő és ezüst cigarettatartójából rágyújt egy cigire, egy szivar stílszerűbb lett volna. Amennyiben előbb gondolok rá én is elővehettem volna egy igazi amerikai zsebórát, a múlt század elejéről, és igazi lehetett volna az illúzió, és egy két világháború között érezhettük volna magunkat.

Érdekes, hogy mindenki azt hiszi, hogy a globalizáció a XX. század végének a találmánya, pedig megvolt ez XX. század elején is. Van egy örökölt Elgin amerikai zsebóránk, a nagyszülőktől örököltük. Érdekes, miért használtak Magyarországon Amerfikai zsebórát? Egyrészt mert eleinte Amerikában olcsón állították elő, és megérte áthozni a tengeren, másrészt az Elgin-nek volt Svájci gyártású zsebórája is egy időben, amikor Svájcban olcsóbb volt gyártani, mint Amerikában. Egyes óraszakértők szerint az Amerikai Elgin Svájcba költöztetésekor ez nagy induló lökést is jelentett a vájci óraiparnak és talán ennek is köszönheti máig tartó népszerűségét. Végre valamit már a zsebóráról is írjak, itt az alábbi hiteles felújítás történet a naplómból (részben dátumok nélkül, de talán így is élvezhető): Régóta tartozom a Marcsi nagyapja hagyatékából származó ELGIN óra felújításával és használható állapotba hozásával. Még a ’90-es években vittem el először óráshoz a Király utcába a Hidvéghy órásmesterhez. Hidvéghy mester tüzetesen megvizsgálta és azt mondta, hogy a rendbetétele minimum 11 ezer forint, és akkor 11 ezer kb a fél havi fizetésem volt. És most egy másik zsebóra megszállott órás azt mondta, hogy szerinte alkatrészekkel együtt 8-10 ezer forintból ki lehet hozni. Belevágok, ennyit megér, hogy ismét ketyegni halljuk az órát és megtudjuk azt, hogy annak idején, amíg a Nagyapa használta hogyan szólhatott.

Addig is első körben a gyártási szám (SN=12335034) alapján a gyártó honlapján az alábbiak derültek ki az óráról:
 
Serial Number   SN Range    Quanty Year grade size    code   jewels  total      runs      first yr  last yr  class 
12335034         12335001     2000 1905   294    18s ofg5p      7j   446200    211    1903     1921   106   
 
Code jelentés:
o open face The second hand is opposite (180 deg) from the pendant
f full plate Only the balance wheel is visible and is above a plate
g gold gilded The plates will have a gold color to them
5 The model number   (This can sometimes be two digits)
p pendant set To set the time, you need to pull the pendant out and to wind it, you turn the pendant.
 
 
Ezek alapján 1905-ben gyártották, és igen nagy eséllyel ez az óra volt Nagyapánál az első világháborúban. 
Ha ez az óra mesélni tudna … !

Az órát lánccal együtt örököltük, az üveg és a mutatók hiányoznak, a porcelán számlapon hajszálrepedések. Az óra számlapját szerintem nem kell cserélni, az így tetszik, hogy látszik rajta a kor. A nyitott hátsó rész, egy rögzítő csavar hiányzik, de a hátsó részlemez és a számlap között is törött alkatrészek, és csavarok lehetnek. Sajnos rossz állapotban van, de remélem lehet hozzá még alkatrészeket találni és ismét ketyeghet. A hátsó porvédőn karcolt szarvas motívum, nem tartom kizártnak, hogy maga a Nagyapa készítette, hiszen saját maga is készítettet fali óratokot lomfűrésszel, mely befejezetlenül a a véméndi padláson most is ott porosodik. 

 

Korabeli vasutas Elgin reklám.Az amerikai vasút pontosságát is ELGIN biztosította. 

2009. március 2. Vásároltam Vaterán a véméndi óramérleghez mutatót, a kereskedő termékei között régi ELGIN porcelán számlapok is voltak, érdeklődtem, hogy van-e ELGIN mutatója, mert az enyém hiányos. Ő azt írta, hogy a számlapok az órás barátjának termékei, és az órás barátja legszívesebben amerikai zsebórákat javít, és baráti áron teszi. A kereskedő megadta az órás nevét, címét, telefonszámát. Így jutottam el az órásmesterhez, nevezzük Imrének.
 
 2009. március 11. Imrének ajánlva gondosan becsomagolva a Postán ajánlott levélként (365 Ft) feladtam az órát. Elvileg holnap meg is fog érkezni, várom, hogy mit fog mondani.
 
 
2009. március 13. Egyelőre nem jelentkezett az órás. Körülnéztem a neten, hasonló órákat keresve, sajnos amit találtam és ugyanilyen az Ausztriában van és már most sokan licitáltak rá, nem hiszem, hogy az én anyagi lehetőségeimmel lenne esélyem. A magyarországi Vaterás Elgin órák 20 ezer forintnál kezdődnek, főleg a tökéletes állapotúak. Tegnap az órás jelentkezett, egy OMEGA órát akart eladni napi használatra 20 ezer forintért, nem mondom nem rossz, de azért napi használatra nem Omegát fogok venni, majd egy 10 ezer alatti zsebórát, ami éppen meg fog tetszeni és működőképes, kis javítást igényel. Soha nem lehet tudni mikor fog egy az utamba kerülni. A Damjanich utcai régiségkereskedésben egy svájci szerkezet egyszer megtetszett, de sajnos nem működött, amelyik ott működőképes volt az meg nem tetszett, mindenképpen egy egyszerű fehér számlapos lapos zsebórát szeretnék venni.
 
2009. március 16. Jelentkezett az órás, sajnos rossz hírekkel, íme a levél:
 
Kedves József!
 
Az órát a mai napon megkaptam és tüzetesen át is néztem!
Sajnos semmi jót nem tudok mondani róla,mindenesetre először felsorolom a talált hibákat és hiányosságokat! Először is a billegőtengely kiesett a billegőből és mindkét tengelycsapja törött,a horgony mindkét tengelycsapja törött,találtam még 2 db eltört ill. beleszakadt csavart, 2db törött csapágykövet és egy törött fedőkövet!! Szóval nem kevés a baja "szegény" órának,az biztos!
További szakmai részletekkel nem is untatnám és azt hiszem itt a javítás egyetlen lehetséges módja az lenne,ha egy teljesen azonos Elgin-t lehetne fellelni "alkatrészbázis"-nak!
Az óra szerkezet átmérője 44 mm,az-az egy 19 léniás kaliber.
Szóval egyelőre ennyit mondhatok,várom válaszát!
 
Üdvözlettel:Imre
 
 
Válaszom:
 
Kedves Imre !
 
Ez tényleg sok hiba, amit az óráról felsorolt. Azt hiszem akkor elkezdek ugyanilyen zsebórát keresni hozzá, Ausztriában az Ebay-en láttam egy ugyanilyet.
Ez gondolom jó lenne hozzá, mert ikertestvérek, csak azt hiszem ennek még megy föl az ára (amikor ránéztem 40 és fél Euro+ postaköltség.
Átgondolva az anyagi helyzetemet most egy ilyen külföldi tranzakcióba nem mennék bele, inkább azt kellene csinálni, hogy egy üveget és mutatókat venni hozzá, és csak annyira összerakni, hogy úgy nézzen ki, mintha működőképes lenne.
Aztán, ha valamelyikünk talál a javításhoz másik órát megfizethető áron, azután  kellene lelkileg is megjavítani.
Gondolom ez nem megy egyik napról a másikra.
Nem tudom Ön lát-e lehetőséget arra, hogy rövid időn belül egy ugyanilyen órát találunk.
 
Köszönettel: József  
 
 
2009. március 16. Telefonos konzultáció az órással
 
Elkezdünk óraszerkezetet keresni hozzá, Imre Celldömölk környékén, én az Ecserin. Lesz ebből még szépen ketyegő szerkezet.
 
2009. március 23. A hétvége sajnos nem járt sikerrel, így abban maradtam az órással, hogy mutatókkal és óraüveggel esztétikailag rendbe rakja (kb 5000 Ft) és visszaküldi, 2 héten belül meglesz és legalább egy esztétikus mutatható darab lesz. Donort az órához pedig majd talán fél év múlva, vagy később találunk. Sajnos ez a negatív felhúzójú szerkezet csak az Elgin órákra volt jellemző, ezért más óratípusból nem igen lehet hozzá alkatrészt átültetni.
 
2009. április 4. Óraszerkezetet még nem sikerült találni, de az órással megbeszélve az óra mutatókat és óraüveget kapott, valamint a tok felújításra került. Az órát postán meg is kaptam, mely most kívülről egy tökéletesen felújított darab. Az alábbiakkal tudom jellemezni:
Az óra tekintélyes tiszteletet teremtő méretű, ezüstösen csillogó réz-nikkel ötvözetű óratokja igazán elegáns benyomást kelt. A hátoldalán levő tulajdonosa által bevésett szarvas motívum is jelzi, hogy tulajdonosa igazi nagy „vadra vadászott” vele. A porcelán számlapon jól láthatóak az órák, és mindezt kékesen fénylő mutatók teszik, melyek olyan karcsúak, hogy ennél keskenyebbek már szinte maguktól eltörnek.

 

 

És íme a felújított, de még nem ketyegő óráról képek. Ez már valószínűleg nem is fog már ketyegni, mert közben vettem egy másik Elgin majdnem ilyen órát, mely megjavítva tökéletesen működik, ketyeg és olyan, mintha mindig is a mi családunkban lett volna, talán majd még egyszer arról is írok.

Szerző: MULTMENTO  2010.01.26. 23:53 Szólj hozzá!

Címkék: óra

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr311705443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása