Két napig hétvégi házunkban voltunk. Ez az a hely, ahol igazán hódolhatok szenvedélyemnek a restaurálásnak. Már régóta felkészültem a fa bőrönd restaurálásához, hisz már egyszer nekifogtam és írtam is róla, hogy szétszedtem és letisztítottam a darabokat. Az eredeti színe mahagóni vörös volt, ez kiderült abból, hogy a bőröndre ragasztva egy csomag feladási papír alatt még egy kicsit megmaradt az eredeti szín. Vettem is hozzá mahagóni pácot, természeten por alakban, mert készítésekor is így csinálták.   

Érdekes, hogy a restaurálásom első napja, amikor is ténylegesen elkezdtem a felújítást, pont az eredeti tulajdonosának, apósomnak a születésnapjára esett. Apósom ezt a bőröndöt elég sokat használhatta, mert zsanérjait már egyszer cserélte, Új zsanérhelyeket alakított ki, mert az első helyen a zsanérok rögzítései kilazultak a fenyőfában. A bőrönd anyagának keletkezett lyukakat beragasztottam fenyőfa darabokkal, így az egész bőrönd most stabil lett. A bőröndön aztán volt csiszolni való és most visszakapta az eredeti színét. Még van rajta munka, de legközelebb a jövő hét végén már azt gondolom be fogom fejezni és akkor képeket is készítek róla.
Ehhez a poszthoz most a bőröndben talált dokumentumok közül szeretnék néhányat bemutatni. Ezeket apósom őrizte még meg a bőröndben, valamiért ezek fontosak voltak számára. Az első egy írás füzet a 30-as évekből, a füzet teljesen üres, azaz senki sem gyakorolta benne az írást, csak épp a borítón szerepel apósom neve. A másik füzet az ötvenes évekből, ezt a füzetet a honvédség adta ki, érdekes, hogy a borítóján is feltüntették, pedig csak egy egyszerű sima füzet. Apósom ezt tele írta a katonaévek alatti vegyvédelmi oktatások jegyzeteivel. A harmadik egy rajzfüzet, melynek érdekessége, hogy apósom telerajzolta repülőgép metszetekkel és az ötvenes évekből egy Repülésújságot tett bele. Apósom még fiatal korában repülőgép építő szeretett volna lenni, erről mesélt is annak idején. Repülőgép szenvedélye meg is maradt, ha házuk felett repülőgépek húztak el, azt nyugdíjas korában is előszeretettel figyelte.
Ezek dokumentumok a bőröndből most már csak kortörténeti emlékek, pedig de jó lenne, most apósomtól meghallgatni azt, hogy miért is tette ezeket félre, mit is akart ezekkel kezdeni. A bőrönd felújítás alatt ezeket a dokumentumokat gondosan félretettem, a felújítás után ismét a bőrönd lakói lesznek. Remélem hamarosan a felújított bőröndöt is bemutathatom, de talán tartalma sem volt hiábavaló, mert eddig is együtt töltötték fiatalságukat, ezután se váljanak külön útjaik.
 

 

Szerző: MULTMENTO  2010.06.12. 17:58 Szólj hozzá!

Címkék: könyv papír koffer

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr912076640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása