Nyáron amikor a lányom iskolai táborba ment komoly kutatómunkát kellett folytatni, hogy előkerüljön a család elemlámpája. Régen az elemlámpának mindig kéznél kellett lenni, mert soha nem lehetett tudni, mikor lesz áramszünet, illetve éppen mikor merül le a Sokol rádió. A Sokol rádióba ugyan kicsi kilencvoltos elem kellett, de mindig a legérdekesebb műsoroknál merült le. Az elemlámpába ugyan négy és fél voltos lapos elem kellett, de a magyar leleményesség nem ismert határokat: Két lapos zseblámpából ki kell venni az elemeket. Sorba kapcsolni kettő elemet. Kell egy kibelezett 9 Voltos elem,egy  kevés szigetelt kábel, egy befőttes gumi. Már  készen is volt a működő és hallgatható Sokol rádió. 

Ez jutott eszembe az elemlámpa keresésről, meg egy régi rendőr vicc, melyet már csak mi negyvenesek értünk, mert manapság már csak mi tudjuk, hogy mi is az a  „laposelem”.  
Rohan a kisgyerek az utcán, megállítja a rendőr.
- Hova, hova ilyen sietősen?
- Laposelemér'!
- Nem a neved kérdeztem, kisfiam!
 A héten kaptam ezt a két képet nosztalgikus zseblámpákról. Mindkettő jól jött volna a táborba menet. Biztosan megnézték volna a gyerekem ilyen lapos zseblámpákkal, melyek már szinte csak az emlékezetünkben vannak. Mindkettő működőképes, csak épp laposelem kell hozzájuk, ami bizony hiánycikk, de nem baj majd csinálok ceruzaelemből, azt mindig lehet kapni.

1. kép: Egy veterán VW Bogár szerszámos és szerelő készlete

2. kép: Egy ismerősöm nagyapjának lapos lámpája és cigarettás doboza

Szerző: MULTMENTO  2010.09.21. 21:01 Szólj hozzá!

Címkék: üveg fém

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr472313467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása