Karácsonyra feleségemnek kártyaasztal restaurálást szerettem volna ajándékozni. A restaurálással nem készültem el, így valami mást kellett kitalálnom, illetve megvalósítani. Gondoltam én számtalan jobbnál jobb ajándékra, aztán végül is egy teáskészlet kerül a fa alá. Nem akármilyen teáskészlet ez! Már hónapokkal ezelőtt nézegettem egy készletet a Kacatboltban, mert olyan szép formája van a kannájának és csészéinek. Teáskészletből többel is rendelkezünk, van aranyozott szélű Zsolnay készletünk a két világháború közöttről, van kézzel festett napjainkban gyártott Herendről. Mégis ebben a teáskészletben volt valami vonzó, ami miatt minden boltbeli látogatásomkor megcsodáltam.

Jé ezen a készleten nincs aranyozás, pedig a hasonló készleteken szokott lenni?! A készlet elviselhette volna az aranyozást, de amikor a készletet gyártották éppen a II. Világháborút vívták. Már az csodának számított, hogy volt kereslet  igényes teáskészletre. Igazán nívós modellre sikeredett ez a készlet. A fenékjegye : "Zsolnay Porcellán Kolozsvár". Ezt a készletet nem akármelyen porcelángyárban gyártották, hanem a Kolozsváriban. Nem közismert, de a Kolozsvárott már a XIX. században is gyártottak porcelánt. Az első Világháború előtt még a Herendi gyártulajdonos Fischer rokon kezében volt a manufaktúra. 1939-től — Erdély visszacsatolását követően —, aztán a Zsolnay (Mattyasovszky-Zsolnay Péter ) örökös vette át a nagymúltú  gyár vezetését.
Nem akármilyen időkben született ez a csodálatos porcelán teáskészlet. Én beleszerettem a formájába és mintájába. Meg is vettem, már csak az kellene, hogy feleségemnek is megnyerje a tetszését.
Fotók: Képek teáskészletről  

 

Szerző: MULTMENTO  2010.12.21. 14:51 8 komment

Címkék: porcelán

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr52530368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.12.25. 17:15:58

Csodás.Jól választottál. Feleséged oda lesz tőle!

2010.12.25. 17:16:43

Csodás.Jól választottál karácsonyi ajándékot!

MULTMENTO 2010.12.25. 17:44:40

@sudi4: Szerencsére a családban mindenkinek tetszik. Most már biztos, hogy jó sora lesz a továbbiakban:-)

@X 2010.12.27. 05:56:00

Utólag is békés ünnepeket és boldog új évet !
Kérdés : véletlenül nincs egy "gyűjteményed" a Zsolnay termékek márkajelzéséről ? (védjegy - márkajegy - stb.) Tudom, a Herendieknek van ( a neten) a Zsolnayaknak nincs !
Igaz pl. a lexikonban találtam 3 db-ot (Zsolnay kerámiajegyek)
Kösz' - ha lenne valami.

MULTMENTO 2010.12.27. 07:39:09

@@X: Szakkönyvekből össze tudok szedni egy tablóra valót a Zsolnay jelzésekről, ha egyszer több időm lesz, majd megteszem. Szerintem sokkal érdekesebbek a Zsolnay jelzések, mint a Herendiek jelzései, de lehet hogy ez csak elfogultság.

@X 2010.12.28. 12:02:38

@MULTMENTO:
(reggel nem sikerült a beírásom)
Rövidebben : kösz'-de miattam ne "fáradozzál!" - pl. tudom, hogy van egy könyv is ,- Tari József : Zsolnay márkajelzések (2003 -és 208 old. stb.)
Persz,hogy könnyebb lenne mindezt a neten megtalálni!- de ha annyira kellene- biztosan könyvtárban is megtalálható.
Esetleg látható is a könyv a neten,- ha beírod az előbbi címet!
**************************************

@X 2010.12.28. 12:07:22

Bocs', de a Wartburg témához hogy' lehet hozzászólni ? Rákattintok... ( a szólj hozzá!-ra) de nekem nem sikerül.

kisa 2011.01.30. 16:04:57

Gyönyörű!!!!!!!! Hasonlót kapott Anyukám nászajándékba 51 éve... A teáskancsó még megvan, és egy csésze, igaz, fül nélkül. Abból kávézom, ha otthon vagyunk.
Kicsit késve talán, de BOLDOG ÚJ ÉVET és hasznos múltmentést kívánok! :-)
süti beállítások módosítása