„Ez csak egy "kukázott" fémdobozka,de nekem nagyon tetszik.” – Írtarendszeres blogolvasó barátom. Aztán elkezdtünk levelezni a fémdobozról. Mint később kiderült, nem is akármilyen története van ennek a doboznak. Valójában egy idős bácsika barkácsolós doboza volt, akit barátom jól ismert. Sokszor látta az öregurat különféle lakás kiegészítőket barkácsolni, és még tanult is tőle. Aztán az Öregúr abbahagyta a barkácsolást és családja lomtalanításkor ezt a kis dobozkát is a felesleges tárgyak közé tette. Lomok közül kérte el barátom, mert mindig is tetszett neki. Most ő őrzi és válogat belőle a saját barkácsmunkáihoz csavarokat belőle. Nem volt egyszerű jó képet készíteni a dobozkáról, de azért látszik, hogy nem egy mindennapi darab. Eredetileg padlóápoló paszta volt a dobozban. Hol is vannak ma már azok a natúr fapadlók, amit ilyennel kell ápolni. Ma már, ha valaki padlót rak le, az első dolga, hogy felcsiszoltatja és parkettalakkal kezeli. Én még emlékszem gyerekkorom natúr padlójára az iskolai osztályteremben, meg az otthoni hajópadlós szobákra, melyeket időnként az egész család takarított. Olyankor előkerült a padlókefe. Ma már olyan padlókefét se lehet találni. A mi padlókefénk nyél nélküli kézi padlókefe volt egy pánttal,mellyel a kézre lehetett rögzíteni. Persze mi gyerekek is akartunk segíteni a padlóápolásban. Türelmetlenül vártuk, hogy a lábunkra erősíthessük a padlókefét, és azzal csúszkálhassunk a feltisztított és felkent padlón. Fényes is lett … ,nemcsak a padló, de a nadrágunk is.

Szerző: MULTMENTO  2011.03.08. 10:41 6 komment

Címkék: fém

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr182721129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.03.08. 15:54:07

Én a TANGO pasztára emlékszem. Az is fém dobozban volt, eléggé fáradságos munka volt vele parkettát ápolni, ellenben szörnyen büdös volt.
De mit érdekelt ez engem?????!!!!Alig vártam hogy én is megkaparinthassam a kefét, a talpamra erősíthessem, és twisztelhessek.....(Szegény anyukám!!!!)

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.03.08. 19:21:29

Örülök ennek a doboznak és annak is, hogy (új)tulajdonosa megőrizte. Hamarosan megmutatom az enyémet is, mert nekem sem volt szívem kidobni hasonló társát...
Amúgy a padló-vikszelésre én is jól emlékszem, volt benne részem :-)

MULTMENTO 2011.03.09. 08:10:40

@sudi4: Érdekes, és úgy emlékszem, hogy a padlópasztának illata volt, és utána kellemes illatt terjengett a lakásban. Persze lehet, hogy csak az emlékezetem roszz és idő megszépíti még a szagokat is.
@aranyosfodorka: Én is használok fém dobozokat apróságok tárolására, de azok még nem "patinásodtak" ilyen szépre. Hasonló dobozokat szívesen nézek, a Te blogodon is, már várom :-)

2011.03.09. 08:39:02

Az az igazság, hogy nekem jobb állapotban vannak a régi fém dobozaim, mert mindenféle női foglalatossághoz szükséges dolgok laknak benne.Úgymint gombok, gyöngyök stb.stb.

@X 2011.03.10. 04:22:33

Meg nem mondom,hogy hány éves paradicsom sűrítményes (bontatlan) konzervem volt,már 8 évvel ezelőtt is lejárt a szav.ideje. Aranyfácán védjeggyel (!) -és épp' akkor olvashattam arról, hogy a hatvani (?) konzervgyár is "átalakul" ?- és majd elveszik-e az a régi védjegy vagy sem,hát "kegyeleti okokból" elraktam azt a dobozt. Sajnálatos,vagy inkább bosszantó ?- kb. 2-3 éve a doboz felpúposodott,- majd itt-ott elkezdett szivárogni a tartalma. (paradicsom)- így aztán nemes egyszerűséggel : kidobtam ! Viszont örömmel látom , az "aranyfácán" védjegy csak-csak megmaradt ?
www.aranyfacan.hu/
[ Van 2-3 fémdobozom,- tán' 30-32 éves (teás/ angol?)- de általában igyekszem azt tartani benne,amilyen célra eredetileg is szolgált. Teásban teát - kávésban kávét. Volt unicum-os is... de az abban való tárolás sosem sikerült !(1-2 napnál tovább...) :-) ] Bár én még nem vettem, más hozta a házhoz, de vannak sajtok is (?) -valamilyen fa vagy fa utánzatú dobozban.

@X 2011.03.10. 04:54:50

1962-ig laktam olyan cs.házban,ahol hajópadló volt,(vikszelésre) emlékszem. Utoljára 1968-1970-ben vikszeltem,honvédségnél - parkettát. Megjegyzem,sokat számított neki, hogy kb. 69'-ben (?)az addigi bőrcsizma helyett (vaspatkó a sarkán)- bevezették a "surranót."
A 60-as évek elején láttam rosszul lerakott parketta javítását,-majd csiszolást és lakkozást. Nem gondoltam volna, hogy a párnafa alatt (betontálcában) fekete salak volt !- és csak-csak szállt alóla a por. Na, de ez egy más történet.
2011-et írunk (!)- én nem tudom,hogy kinek lenne (főleg) ideje ?- a hagyományos padlóápoláshoz ? Árakat sem nagyon tudom. Esetleg itt egy nem oly'régi cikk :
nol.hu/lap/lakastrend/20100407-fapadlo
süti beállítások módosítása