Nemrég kaptam munkatársamtól egy levelet, melyben egy rövid ismertető található, és egy webhely linkje. A linken térképen megtekinthető Magyarország térképe úgy, hogy még az egykori házak épületek is ábrázolva vannak. Én is sokat időztem és elkezdtem keresni gyerekkorom, illetve családom egykori lakóhelyeit. A családi emlékezet szerint a mi magyarországi Korb famíliánkat szépapám alapította, aki Dél-Tiroli német családból származott és beleszeretett egy olasz leányba, az én Rochellini szépanyámba. Lakóhelyükön állítólag nem maradhattak, mert ott az ilyen vegyes házasságot annak idején nem nézték jó szemmel. Így útra keltek és meg sem álltak Baranya Vármegyéig. Baranyában találtak is egy helyet, amely szülőföldjükre emlékeztette. A Hegyhát vidékén egy kis szorosban építették meg vízimalmukat és ott őrölték a gabonát. Sajnos Szépapám korán meghalt és a szépanyám egyedül maradt a malomban. Akkoriban a környéken levő csárdákba jártak a híres és hírhedt Somogyi betyárok. Szépanyánk malmát is ki akarták rabolni, de a család emlékezet szerint Olasz szépanyánk puskát ragadott és maga kergette el a betyárokat. Igazán regényes történet, én is csak mesének gondoltam, de amikor böngésztem ezt a 150 éves katonai térképet meg kellett, hogy állapítsam, bizony tényleg ott van abban a kis hegyháti szorosban szépapám malma. Rá is írták, hogy „Korb M.”, a közelében ott van a „Szoroska csárda”. Mégiscsak igaz a családi legenda. Vajon Ti is megtaláljátok őseitek lakhelyét a régi térképen?

 
A térképről:  
I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme"-t, (a második illetve Ferenc-féle országfelmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. 1819-től egészen 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat. A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és felpakolta a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Mapsszel, osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat. A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket is leköti.
 
Katt ide és keresd meg a őseid lakóhelyét!
 
 
Szerző: MULTMENTO  2011.03.18. 10:27 3 komment

Címkék: papír épület lánykérés

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr792749532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisbela 2011.03.18. 19:19:23

Köszönöm.Ez is érdekes volt.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.03.19. 16:13:28

Hát sajnos a térképen az én ükszüleim malmát nem találtam. Pedig van róla többféle hivatalos iratom, pl. ükapám keresztlevele 1819-ből, vagy házasságlevelük 1843-ból, vagy Móró Mária Anna: Baranya megye Malmai 1785/86-ban c. monográfiája (455.o.)
Persze az meglehet, hogy a térkép készültekor már nem ők voltak a tulajdonosok. Próbáltam a helyszínen is nyomozni utána, 2 régi malom helyét meg is találtam, de a nevet senki nem ismerte. Igaz, a régi temetőben hosszas bóklászás után ráakadtam egy - az ő nevüket viselő - személy sírkövére, de hát már ez is elég rég volt.
Érdekesek néha ezek a párhuzamok....

MULTMENTO 2011.03.19. 17:32:34

@aranyosfodorka: Nekem meg megvan Nemesné Ipoly Márta: Malmok, Ipari és gazdasági létesítmények az első katonai felmérés (1782-1785) térképeszelvényein, azon még a szépapám malma nem szerepel. Lehet, hogy a Te ükszüleidé meg azon még szerepel. Nagyon érdekesek lehetnének ezek a nyomozások, csakhát nekem sincs sok időm rá, hogy személyesn meglátogassam ezeket a helyeket.
süti beállítások módosítása