Már itt a blogon többször foglalkoztam temetőkkel, mert szeretek oda járni. Amikor egy faluba látogatok, mindig felkeresem a falu temetőjét, higgyék el sokkal többet lehet ott tapasztalni a faluban élőkről, mint a faluban. Mindig jó fotótéma a temető, mellette pedig megismerhető a korábban faluban élők múltja, szerelmeik, sokszor családtörténetük is megismerhető a sírversekből. Mindig szomorúsággal tölt el, ha ezt a történelmi múltat megsemmisülni látom. Az alábbi régi kőkereszteket a székelyudvarhelyi temető bejáratánál fényképezte barátom, mint írja arra várnak, hogy valamelyik autópálya építkezéshez bezúzzák őket. Kár értük.

Szerző: MULTMENTO  2011.03.25. 20:53 3 komment

Címkék: temető szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr312771860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.03.27. 09:38:14

Egyetértek veled, ami a szomorúságot illeti. Hát miért ne lehetne a temető egyik sarkában legalább az épen maradt sírköveket felállítani ? Mit számít, hogy fekszik-e alatta valaki, vagy sem ? Jelzés a múltból valakiről, akit nem is ismertünk – de ember volt, itt élt ezen a földön s ennyi maradt belőle….

2011.03.27. 15:04:12

Egy adott országról, társadalomról , annak kultúrájáról pontos képet lehet alkotni, ha az ember elmegy a temetőbe és körülnéz.Vagy inkább nem is akarja látni?Mert milyen jövőképe van annak a társadalomnak, aki nem tiszteli a múltját az őseit?
Bár ez jelen esetben - nevezetesen Székelyudvarhelyen - meg van kicsit csavarintva, és egy komplex problémát takar.

@X 2011.03.28. 05:53:06

uh.ro/szekelyudvarhely-latvanyossagai
Tipp: esetleg ide beküldeni a képeket ?
(szégyenfal)
uh.ro/kepgaleria/category/127-szegyenfal
(Bár -valamelyest- sudi4 utolsó mondatával egyetértek! Igaz, az első mondatával nem egészen...)
süti beállítások módosítása