Egymásra találtak :-) - Írta rendszeres blogolvasóm, miután papírvágóról írtam. Pontosabban annak a posztnak a kommentjeiből derült ki, hogy az eszköz valójában egy nagyítókeret, melyet fotólaborban használnak. Barátom nem volt rest és rögtön előszedte az örökölt nagyítógépét és akár készen is állhatna arra, hogy újra munkába állítsa a régi jó amatőr nagyítógépet. A hozzászólásokban @X is küldött egy nagyon jó linket, azon is van hasonló nagyítógép és hasonló nagyítókerettel. Most meg lehet tekinteni a kettőt együtt.

Kaptam még egy képet egy picike présről. Valójában az előző poszt szőlőprése juttatta barátom eszébe, mert csak ezt írta: „Láttam a blogodon egy szép nagy szőlőprést. Nekem meg van egy ilyen picike és nem tudom,hogy ezzel mit préselhettek.10x7cm.A két vaslap közt bakelit,vagy valami hasonló betét van.”

Most itt egy talány, vajon mire használhatták ezt a kicsinyke prést? Az biztos, hogy nem könyvkötéshez, mert ahhoz túl kicsi. Vagy talán mini könyveket kötöttek a segítségével.! Újabb talány, vajon megtaláljuk, hogy mire is használták ezt valójában?

Szerző: MULTMENTO  2011.06.14. 07:06 2 komment

Címkék: fa papír fém

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr902982247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MULTMENTO 2011.06.14. 12:55:43

Azt hiszem már tudom mi lehetett ez a kis prés:
Valamikor a játékkártyák alapanyaga a kártyakarton három réteg írópapír összeragasztásával készült. Ez a sajátosság egyben azt is eredményezte, hogy a használaton kívüli kártyacsomag lapjai állásukban meggörbültek. A használatban zavaró kényelmetlenséget egy erre a célra készített eszközzel szüntették meg. A kártyaprésben leszorított és a következő játékig tárolt csomag lapjai újra kiegyenesedtek.
info innét: kartya.blogter.hu/431813/elfeledett_regiseg_a_kartyapres

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.06.14. 16:21:54

Ha 100 évig élek, se találtam volna ki :-)
süti beállítások módosítása