Levelet és képet kaptam megint rendszeres olvasómtól: „Szia J. Szerintem kedveled az ilyeneket. Régi családi darab,majdnem készlet. 11csésze,10 alj,11 kistányér. Mióta emlékszem mindig megvolt. Próbáltam a jelzést beazonosítani a blogodon, a neten,de nem sikerült. Annyit találtam,hogy a Zsolnay nevet 1963 és 1974 között nem használták. Ezeken a felirat: PÉCSI PORCELÁNGYÁR. Korától függetlenül nekem tetszik. M.” – írta az első levelében.

Aztán később küldte azt a levelet, melyet a Zsolnay gyártól kapott, amely alapján beazonosították a készlet gyártási idejét és értékét:

Az Ön által küldött fotón a 9335-ös fazonszámú barokk tea pár és csemegetányér látható. A fotó alapján szép, jó állapotban. Dekorja szórt barokk kisvirágok, arany tollazott széllel.1970 és 1980 között gyártottuk .Ezt igazolja az a márkajelzés is ,mely az Ön termékén látható . Értéke: hasonló rajzú és matricás forgalomban lévő, teakészleteink ára: 28.000-35.000 Ft között van.
 
Tény, hogy nehéz dolga van annak, aki a II. világháború utáni időszakból származó Zsolnay készletén a fenékjel alapján szeretné pontosabban meghatározni a készlet korát. Ennél most a Zsolnay tanácsadó segítségével évtizedre pontosan sikerült meghatározni. Egyszer biztosan föl fogják tenni a Zsolnay gyár honlapjára is a jelöléseket - ezt régebben ígérték is – manapság már meg sem említik a honlapon. Az Antik Régiségek portálja megpróbálta összeszedni a Zsolnay Jeleket, de ez nekik is hiányosan és csak a II.Vh.-ig sikerült (http://www.antikregiseg.hu/zsolnay_porcelanjelek_monogrammok_gyujtemenye.php).
Megpróbálkoztam a szakirodalommal, hátha ott találok útmutatást a II. Világháború után alkalmazott fenékjelekre, de összesen annyit ír a Brestyánszky Ilona róla, hogy a leggyakrabb a pécsi öttorony zölddel aláhúzva. Amennyiben kézi festésű és aranyozott Zsolnay készletünk van könnyű azonosítni, mert néha a készítés éve is szerepel. Ha szerencsénk van talán még a festőjét is megtaláljuk a Facebook-on.
Egy kis gyűjteményt azért összeraktam egy montázsba a II. Világháború után készült sorozatban gyártott porcelánok fenékjegyeiről. Azt, hogy éppen melyiket mely években használtak már nem tudom hozzátenni. Segíthet, ha a dekoráció nem mindennapi apróvirágos, hanem egyedi, mint például a montázsban szereplő MÁV üzemfőmérnökség, vagy Úrhajós gyerekek.
A piaci értékén nem nagyon változtat, hogy az ötvenes, hatvanas, vagy éppen hetvenes években készült. Általánosságban állítható, az a ma sorozatban gyártott új darab értékének 40-50%-a.
 
Képek: Rendszeres olvasóm régi családi porceláncsészéje, és fenékjele. II. Világháború utáni jelölések. Kézzel festett Zsolnay tárgyak fenékjelzései.
Szerző: MULTMENTO  2011.08.04. 09:20 komment

Címkék: porcelán

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr63124617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.08.04. 11:54:05

Az a 2 űrhajós baba rajza is fenékjel?

MULTMENTO 2011.08.04. 12:00:05

@sudi4: A 2 űrhajós baba egy gyerektányér színén voltak. Alatta jobb oldalt van a hozzá tartozó fenékjel. Gyanítom, hogy ez a 80-as évek elején készülhetett, amikor megjelent a MIKROBI a TV képernyőjén, és a gyerekek többsége ha felnő űrhajós szeretett volna lenni.

2011.08.04. 12:15:07

@MULTMENTO: Gyanítottam.Nekem nyuszi volt a gyerektányéromon.Szerettem nézegetni, de inkább kilötyögtettem az ételt hogy minél előbb lássam.Ahelyett hogy megettem volna!

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.08.05. 10:17:31

Én azért bemásolok egy másik címet is, hátha nem mindenki talál (újra ) rá:

indafoto.hu/multmento/zsolnay_jelolesek/slideshow
süti beállítások módosítása