A Lövölde téren jártam. A lábam alá nézek rendületlenül ezen a környéken is, mert nem lehet tudni mibe lép bele az ember fia. Most szerencsére nem kutyapiszok került a lábam elé, hanem a magyar távbeszélő történelem egy évszázada. Figyeljétek meg az alábbi képek mindegyike a Lövölde téren készült, és mindegyik egy földalatti telefonvezeték akna fedlapja. Az elsőt a múlt század elején rakták le, a fedélen a „Magyar királyi távbeszélő-hálózat” neve ismerhető fel, aztán tőle két méterre már a múlt század közepéről a „POSTA” kürtje jelzi, hogy ezt az aknát már a Magyar Posta készítette. Nem messze megjelenik két „MATÁV” fedlap. Természetesen a két MATÁV-os sem teljesen egyforma, mert egy évtized alatt közben egy kicsit változott a design. Aztán a távbeszélő fedlap sort a „Magyar Telecom”  fedlapja zárja a XXI. századból.

Összesen megtettem ötven métert, és lám egy évszázad magyar távbeszélő történelmén gyalogoltam keresztül.

Szerző: MULTMENTO  2012.03.14. 01:53 4 komment

Címkék: emléktábla öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr114308253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.03.14. 08:11:29

Micsoda jó kis dolgokat találtál ! Tényleg a "téma az utcán hever"...
Ilyenkor kifejezetten díjazom a blogodat. :-) Mert nem biztos, hogy valakinek "csak úgy" eszébe jut csatornafedeleket fotózni. Pláne nem egymás mellé téve különböző korúakat !
Erre mifelénk van pár érdekes, mondhatnám szép csatorna-akna fedél. Lehet, hogy a mai bejegyzésed miatt keresek ilyent és én is megmutatom....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.03.14. 08:31:35

Érdekes hogy pont a legifjabb a legrozsdásabb. :-)) De tényleg érdekes sorozat. Köszönet érte!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.20. 21:53:34

@aranyosfodorka: Úgy látom, hogy a T arculatváltásánál nem gondoltak mindenre! ;)

futótűz 2012.03.29. 07:12:05

Én nem nagyon "csodálkozom" ezen ! Köztudott (?) a "magyar orrát lógató nép" (is)- fejét leszegve jár... stb. Bár érdemes (lenne) "többet nézni,felfelé is !"- de az egy más történet.
Itt küldök egy "érdekességet"
www.pecsibanyasz.hu/arc/jobb3nagy.jpg ( remélem jó linket írtam)
süti beállítások módosítása