Nemrég a családom kicsapott az utcára. Pontosabban mondva elküldtek sétálni, amíg egy ünnepi vacsorát készítettek a névnapomra. Én meg, mint ilyenkor szoktam, fogtam a fényképezőgépem, és kóboroltam Budapest VI. és VII. kerületében. Fényképeztem, és közben eszembe jutottak történetek, gondolatok a házakról. Több posztnyi fényképet készítettem. A maihoz az óvoda bejáratokról válogattam néhány képet, mert tetszettek. Az első a Szív utcai óvoda bejárata. Végre egy óvoda, ahol a hivatalos zománctábla nem a szokványos ellipszis alakú, hanem az utca nevéhez igazodva szív alakú. Reméljük szívesen is járnak az óvodába a gyerekek. Emlékszem a lányom első óvodás napjára. Nagyon féltünk, hogy nem fog neki tetszeni, és aggódva mentünk délután érte. A gyerek átöltözése közben aztán nem is kellett kérdezni, a lányom beszédhibásan megjegyezte: „Jót evettem, jót aludttam” . Így aztán a továbbiakban nem volt gondunk a beszoktatással.

A következő képen a Rózsa utcai Óvoda épülete látható. Szép nagy modern óvoda, bejárata a színes fa építő kockákat juttaja eszünkbe. Biztosan csodás favárakat lehet építeni a játszószobákban. Jó idő esetén aztán a várépítést az udvaron lehet folytatni. Látszik, hogy nagy udvar tartozik hozzá. Én csak egy problémát látok. Mi történik, vajon akkor, ha a gyerekek felnéznek az óvoda tűzfalára? Én ezektől az uszonyos lábú ősemberek elől óvodás koromban elfutottam volna.
A harmadik utamba kerülő óvoda, a Városligeti fasorban volt. Az épületet fotózni nem tudtam, mert az udvarán levő fák, bokrok takarták. A bejáratnál azonban a kirakott gyerekrajzok megfogtak.

Szerző: MULTMENTO  2012.03.31. 10:02 2 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr724351642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.04.01. 08:21:59

Kár, hogy a saját óvodai élményeidről nem írtál. Vagy talán nem is jártál oviba ? Én nagyon utáltam. Akkoriban azt mondták (1950), hogy az iskolakezdés előtt jó, ha a gyerek egy évi óvodába jár. Vagy tán kötelező is volt ? Nem tudom. Én mindenesetre - a szabadban és szabadon felnőtt gyermek, szörnyen utáltam. Ám talán ahhoz valóban jó volt, hogy megismerkedjem azzal, mi vár rám életem további (tanulós) éveiben.

MULTMENTO 2012.04.01. 10:53:45

@aranyosfodorka: Én nem jártam oviba, mert apám ragaszkodott hozzá, hogy Édesanyám maradjon legalább addig otthon, amíg a gyerekek iskolába nem kezdenek járni. Iskolában Édesanyám fogalakozásához mindig azt írták: HTB, azaz háztartásbeli, egy kicsit szégyeltem is, hogy miért nem úribb foglalkozása van.
süti beállítások módosítása