A Lehel út és Dózsa György út sarkán található az a szecessziós népiskola, melyről most írok. Sokszor járok el mellette, és mindig megcsodálom a száz éve készült épületet. Szerencsére ezt még mindig iskolának használják.

„Az intézmény Dr. Bárczy István polgármester iskolaépítő programjának első ciklusában épült. Tervezésére Balázs Ernő építész kapott megbízást. Az épület elülső homlokzatát díszítő mozaikokat Kernstoch Károly építőművész tervezte és készítette.
Az építkezés 1909 októberében kezdődött és 1910 májusában került tető alá az épület. Átadását szeptember 7-re tervezték, de ezt hátráltatta a nyári lakatos és asztalos sztrájk. Így csupán 1911. február 15-én vehették birtokukba a gyerekek az iskolát.
Az iskola épületét két külön bejárattal két részre osztották:
az Aréna úti Leány Népiskolára és a Lehel úti Fiú Népiskolára.” Információ innét: http://www.enektesiiskola13.hu/
Megpróbáltam utánanézni, hogy ki is készítette, tervezte, ezeket a mozaikképeket, de kielégítő választ nem kaptam. Az iskola honlapján levő Kernstoch Károly nehezen hihető, hisz az egyik képen látszik is, hogy „MB”monogram van az egyik képen. Így nyitott marad az alkotó, bár egyszer talán erre is fény derül, mint az iskola előtti vasasztal rejtélyére. Ennek is próbáltam utánajárni. Barátom édesanyja, aki még a II. Vh. előtt járt ebbe az iskolába, az se tudta, hogy mi célt szolgál az öntöttvas asztal az iskola előtt. Mint mondta az  „Mindig is ott volt.”. Gyanítottam, hogy az geodéták által használható műtárgy. Úgy emlékeztem, hogy azok egyszerű díszítetlen fémtárgyak, ezen pedig akantusz levelek vannak, és egy fémtábla egykori nyoma is látszik az oszlopon. Egyszer aztán láttam egy hozzá hasonló vasoszlopot, és kiderült, hogy ez nem más, mint egy „geodéziai vasasztal”. Így már aztán könnyebb volt hozzá hasonlókat keresni, például van itt is: http://www.atikovizig.hu/vizugyimuzeum/kiallitas_kulteri_egyeb.aspx

Szerző: MULTMENTO  2012.08.01. 01:33 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr334686183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.08.01. 07:56:39

A Google képkeresőbe írva „geodéziai magassági pont, mérőpont” néven többnek és többféle változatnak is van fent képe. Én is emlékszem több, ház, épület falába beépített kicsi, fix magassági pontra, ill. arra, hogy anno a geodéziai mérőgyakorlaton is valami „fix-pontot” kellett megkeresni a mérés megkezdése előtt. Egy, a képeden láthatóhoz hasonló van Szegeden is.

Érdekes dolgok ezek, vannak – de többnyire elmegyünk mellettük, pedig hát nélkülük azt hiszem bajban lennénk…Ámbár bevallom, ebben az informatikai világban meglehet, kitaláltak már valami ennél sokkal egyszerűbbet, jobbat. Ami persze nem azt jelenti, hogy a régi elértéktelenedett, csak a technika átlépett rajta és egyszerűen „múlttá” vált.

kisbela 2012.08.01. 10:55:14

Háromszögelési ponthálózat valahanyad rendű pontja.A legkomolyabbak vasbeton erődszerű építményben vannak.A két vályat metszésében van az a szélességi,hosszúsági adat,ami valamikor az oldalán is megvolt.Lehet egyidős az iskolával.
Az épületek oldalán a kerek öntöttvas felső része az a magasság amit a közepébe írtak.Általában az Adriai tenger felett (mAf),de akad Balti is.Emlékeim szerint kb.68cm a különbség a balti javára.
Szerepük még a műholdak világában is van.
Remélem jókat írtam,zömében bő 30 éves emlékezetemből.:-)
süti beállítások módosítása