A nyaralásunk alatt minden látnivalót, és megnézni valót beterveztem. Egyetlen kivétel volt, mely csak úgy jött. Mentünk az úton, és egy tábla mutatta, hogy jobbra egy műemlék kápolna van.

Kíváncsi voltam arra, hogy milyen műemlék felé vezet a kis utacska, amelyből én nem készültem fel.

A helyen egy kis kápolnát, egy csodaforrást, és a közelében egy kis magángazdaságot találtunk.  

Tsitári kápolna: A Börzsöny északi részén, Hont határában lévő Csitári kútyika régi szent helye a környékbelieknek, ami talán már a 18. században megvolt. Ez utóbbit látszik bizonyítani egy 1736 és 1739 között készült földrajzi leírás. Ez egy, a falu hegyeiben lévő “gyönyörű forrás"-ról tudósít, ami “a Remete lakásánál csurog ki. Látnivalók; A három csodatevő forrás ….A kegyhelyen tulajdonképpen három szent forrás fakadt egykor. Ezek vizét egy helyre gyűjtötték, s az ivómedence csapján lehet inni belőle. A forrás mellett, amely Kutyinka néven vált ismertté, Németh atya közlése szerint már a török időkben egy fakereszt állt. Ehhez járt az itteni uradalom szegény juhásza vak fiával fohászkodni. Ilyenkor a gyermek szemét mindig megmosta a Kutyika vizével, mígnem a fiú egyszer csak látni kezdett. Ezután épült hálából az első kápolna, melyben elhelyezték a Magyarok Nagyasszonya-szobrot is. Ezt a pásztorfiú faragta ki, a honti asszonyok szép viseletébe öltöztetve Máriát. A kegyszobor ma is megvan.” Forrás: http://tsitar.hont.hu/nyito.html

A forrás vizéből ittunk. A kápolna környékén sétáltunk, és csodálkoztunk, hogy milyen gyönyörű helyre tévedtünk.

csodaforras1.jpg

csodaforras2.jpg

csodaforras3.jpg

csodaforras4.jpg

csodaforras5.jpg

csodaforras6.jpg

csodaforras7.jpg

A környékbeli gabonatáblák szalmabálái érdekesen voltak elhelyezve. Ezek egy rétegű tárolásával én még nem találkoztam. A ragadozó madarak nagyon örülhettek neki, mert folyamatosan köröztek a magasban a bálák fölött. Gondolom arra vártak, hogy a kis rágcsálók megjelenjenek a bálák tetején.

csodaforras11.jpg

csodaforras9.jpg

csodaforras10.jpg

csodaforras12.jpg

A gazdaságban a villanypásztor mögötti állatsereget is megcsodálhattuk.

csodaforras13.jpg

Láttunk teheneket, melyek úgy nyúltak el, mint a macska. Sőt az egyik tehén még a fekvő helyzetben úgy tisztogatta nyalogatással a lábait, mint azt a macskák szokták.

csodaforras14.jpg

Több malac szaladgált, még a villanypásztor alatt is átmásztak. Volt köztük csíkos is, amelyik mangalica és vaddisznó keveréknek nézett ki.

csodaforras15.jpgVoltak lámák is, melyek láthatólag jól érezték magukat.

 

Szerző: MULTMENTO  2013.09.01. 06:50 5 komment

Címkék: fa épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr25481017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.09.01. 20:56:21

Észrevetted, hogy az idézett szövegben el van írva a forrás neve ? Rákerestem, ez KutyiNka forrás helyesen.
Más: a teheneknek nagyon jó életük lehet, szép tiszták és nagyon békésnek, elégedettnek látszanak.
Nagyon tetszik az a kép, ahol a szalmabálák előtt a millió katángkóró kéklik...

MULTMENTO 2013.09.01. 21:53:50

@aranyosfodorka: Nagyon jó szemed van, javítottam. Közben észrevettem, hogy a katángkórós képet kétszer tettem be. Most az egyiket lecseréltem a másik bálásra, ahol a kivágott fák is látszanak.

bwagner 2014.05.31. 12:00:40

Engedd meg, hogy közbekotyogjak, a mangalicamalacok csíkosan születnek, mint a vadmalacok. Tudomásom szerint az egyetlen házi disznófajta, amelyiknek a csemetéi vad színűek.

MULTMENTO 2014.05.31. 14:40:42

@bwagner: Köszönöm a kiegészítést. Utánaolvastam. Tényleg lehet, hogy nem is "lépett félre" a mangalicakoca. Amúgy a kicsik között több volt a csík nélküli.

bwagner 2014.05.31. 18:15:55

Ahogy nőnek, elvesztik a csíkjaikat, pont, mint a vadmalacok.
süti beállítások módosítása