A dél dunántúli virtuális kirándulás után most menjünk északra, Mohorára. Sokan nem is tudják, hogy ennek a kis palóc falunak több híres lakója volt:

  • Mauks Ilona (Mohora, 1853-1926 Horpács) Mauks Mátyás balassagyarmati főszolgabíró leánya. 1873-ban lépett házasságra Mikszáth Kálmánnal. Házasságuk férje írói sikertelenségei és súlyos anyagi gondjai miatt rövidesen felbomlott. 1882-ben azonban - rögtön az első sikerek után - újra összeházasodtak. Házasságkötésük a kúriával szemközti evangélikus templomban volt megtartva. A templomban ma is ki van állítva az anyakönyv, melybe házasságukat bejegyezték. Második házasságuk példásan boldog volt. Mauks Ilona az író halála után Horpácson írta meg visszaemlékezéseit.

Forrás: http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=1401&kId=1401

  • Tolnay Klári, eredetileg Tolnay Rózsi (Budapest, 1914. július 17. – Budapest, 1998. október 27.) kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Első férje Ráthonyi Ákos rendező, második férje Darvas Iván Kossuth-díjas színművész. Bár a fővárosban született, a Nógrád megyei Mohora faluban töltötte gyermekkorát apja középbirtokán. Elemi iskoláit itt végezte, majd Balassagyarmaton bejáró diák volt a polgáriban. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tolnay_Kl%C3%A1ri

 mohora1.jpg

Mi a Tolnay emlékkiállítás miatt látogattunk el a faluba. Kocsival egy kicsit el is tévedtünk, így a falu kis mellékutcáiba is bementünk és láttuk a legnagyobb kastélyát, a Zichy–Vay-kastélyt, ami sajnos magántulajdon, és nem látogatható. A Tolnay család egykori kúriája üresen áll, és nem tudni mi lesz a sorsa. A Tolnay kiállítás a XX. században még az egykori kúriában volt, most egy jellegzetes falusi házban kapott remélhetőleg végleges helyet. A Tolnay családhoz a háznak a múltban nem sok köze volt, legföljebb annyi, hogy Tolnay Rózsika a ház előtt ment el iskolába.

mohora2.jpg

„2000-ben nyitotta meg kapuit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán, mely annak az emlékkiállításnak ad helyet, mely a Művésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll.

mohora3.jpg

Tolnay Klári első kiscipőjétől a legutolsó színpadi lábbelijén keresztül, 60 év feledhetetlen munkássága elevenedik meg a fényképeken. Kitüntetései között a két Kossuth-díj, érdemes és kiváló művész kitüntetés és a középkereszt is látható. A kiállított színpadi ruhák között szerepel a „Katyi ruha”, „Blanche pongyolája”, „Nóra” és „Maude” kosztümjei. A Tolnay család 125 éves zongorája ugyancsak megtekinthető az Emlékházban. Kiállításunk alapja a művésszé válás és a művészetteremtés folyamatát rögzítő több mint 300 fényképfelvétel, melyek még plasztikusabbá, élőbbé teszik a tárlat tárgyait. A kiállításét, mely hűen reprezentálja egy fantasztikus és őszinte művészi életút pillanatait. Képek és tárgyak így válnak jelképpé, az értékmegőrzés jelképévé. „ Forrás: http://tolnayegyesulet.shp.hu/hpc/web.php?a=tolnayegyesulet&o=tolnay_klari_emlekhaz

mohora4.jpg

A múzeum magántulajdon, de véleményem szerint színvonalban meghaladja több, a környékben meglátogatott állami múzeum színvonalát. Fényképezni lehetett, és a kiállítás megtekintése alatt az ottani muzeális rádión Tolnay Klári dalai voltak hallhatóak.

mohora5.jpg

mohora6.jpg

mohora7.jpg

mohora8.jpg

mohora9.jpg

mohora10.jpg

mohora11.jpg

mohora12.jpg

mohora13.jpg

mohora14.jpg

mohora15.jpg

mohora16.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.09.10. 06:25 2 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr105483656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.09.10. 15:17:51

A képeid alapján érdekes,értékes kiállítás lehet. Csak néha nem értek dolgokat - a Tolnay ház üresen áll, TÉNYLEG nem lehetett volna arra költeni annyit, hogy abban hozzák létre a kiállítást ? (Most nem akartam példálózni, hogy "mi helyett" lehetett volna arra költeni....)

MULTMENTO 2013.09.10. 15:41:43

@aranyosfodorka: A gyűjtemény magántulajdonban van, Balla István iparművész gyűjtötte össze az anyagot. Egy részét a Tolnay-ak ajándékozták a gyűjtőnek. A NOL.hun olvastam a házról és a gyűjtőről itt:
nol.hu/archivum/archiv-500211
süti beállítások módosítása