A nyaralásunk programjaiba én Szécsény megtekintését nem iktattam be. Én már egyszer jártam ott, és egy átlagosnál jobban lerobbant kisvárosnak láttam vagy harminc éve. Hiába, az első benyomás nálam sokat számít. Feleségem aztán mondta, hogy ő még soha sem volt ebben a történelmileg fontos kisvárosban. Feleségem óhaja számomra fontos, ezért jutottunk el Szécsénybe. Jól sikerült a megérkezésünk, mert a központban könnyen találtunk parkolóhelyet. Nagyon szépen felújították azóta, hogy én láttam.

szecseny1.jpgII. Rákóczi Ferenc és a szécsényi országgyűlés emlékét több emlékmű, és a kastélyban levő állandó kiállítás is őrzi. A ferences rendház büszkeségét, a Rákóczi-szobát sajnos nem nézhettük meg, mert pont azon a héten nem fogadtak látogatókat a rendházban.

„Ebben a városban szállt meg II. Rákóczi Ferenc, amikor a Borjúpást-réten tartott országgyűlésen vezérlő fejedelemmé választották.” Ajánlat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9cs%C3%A9nyi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9s

szecseny10.jpg„Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. Az épület előzménye, a középkori várkastély 1456-ban már áll. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építteti meg. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti.”

szecseny7.jpgMi is megnéztük. A múzeumban csak jeggyel lehetett volna fényképezni, ezért a kiállításról nem készültek fotók. Sokat nem vesztettek olvasóim. Az antik bútorokkal berendezett szobákban nem a bútorok, inkább a több évtizede ott álló, és a melegtől eldeformálódott gyertyák voltak a legérdekesebbek.

szecseny3.jpg

szecseny4.jpg

szecseny5.jpg„Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.

szecseny2.jpg

szecseny11.jpg

szecseny12.jpg

szecseny13.jpgA pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az egész építmény, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.”

szecseny6.jpg

szecseny9.jpg

szecseny8.jpgA posztban elhelyezett dőltbetűs idézetek forrása: http://www.palocut.hu/hu/szecseny_latnivalok

Szerző: MULTMENTO  2013.09.25. 06:42 1 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr665508691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.09.25. 09:03:37

Rendben tartott, tiszta kis városnak tűnik valóban a képeid alapján.
Ami a múzeumokban való fotózási tilalmat illeti - tudathasadásos a véleményem, értem is, meg nem is.
Ugyanis
1.Ha azért nem lehet fotózni, mert azt hiszik, akkor "közkinccsé" és egyben érdektelenné válnak a látható dolgok, - tévednek.
2.Ha azért lehet CSAK pénzért fotózni, mert pénzrabló haramiák - akkor azt mondom, no ez van ma. Aki fizet, az az úr. Aki nem az kussoljon.
Minden alkalommal, ha fizetős fotózási lehetőséggel, vagy tilalommal találkozom, felmegy a vérnyomásom...
Én még olyan világban nőttem fel, ahol ilyesmi ismeretlen fogalom volt.
De hát a világ változik.
És nem az előnyére....
süti beállítások módosítása