Négy éve már, hogy itt a blogon foglalkoztam a Véméndi izraelita temetővel. Akkori cikkem linkje: http://multmento.blog.hu/2010/11/01/a_vemendi_elfeledett_temeto . Most ősszel Véménden járva a rokonaim mondták, hogy érdemes elmenni a véméndi az izraelita és szerb temetőbe, mert felújították őket. A temetők sorsát eddig is figyelemmel kísértem, ezért mindkettő temetőt a rövid hétvégén meglátogattam.

temetok_vemend1.jpg

Az izraelita temetőnél elcsodálkoztam, hogy a négy évvel ezelőtti dzsungelnek nyoma sincs. A sírkertben a megmaradt sírköveken kívül nem sok növényt hagytak.

temetok_vemend2.jpg

Csóváltam a fejem, hogy miért nem hagytak meg az eredetileg oda telepített orgonákból, vagy ott vadon hajtott fákból, bokrokból legalább néhányat mutatóba.

temetok_vemend3.jpg

 Véménd honlapján az izraelita temető ismertetője: http://www.vemend.hu/izraelita-temeto/

temetok_vemend4.jpg

A szerb temető meglátogatásakor aztán bennem elszabadultak az indulatok. Ezt a dilettantizmust, amit a szerb temető felújításánál láttam! Mélyen elszomorított. Azt hittem nem látok jól. Vajon erre ki adott engedélyt? 

temetok_vemend5.jpg

A megmaradt sírköveket összeszedték, és a temető sarkába kettes oszlopba felsorakozatták őket. Az eredeti temető egy százalékán kialakítottak egy sírkő kertet, amely az eredeti sírkertre még csak nem is hasonlít. A sírkert többi részén a fákat kivágták, és csak a járhatatlan elvadult térdig érő gaz volt jelen. A temetőről korábbi írásom itt: http://multmento.blog.hu/2012/05/14/orokzold_tema Véménd honlapján a szerb temető ismertetője: http://www.vemend.hu/szerb-temeto/

temetok_vemend6.jpg

temetok_vemend7.jpg

temetok_vemend8.jpg

temetok_vemend9.jpg

temetok_vemend10.jpg

Ezek után gondolhatjátok mit válaszoltam a címben feltett kérdésre! Szerintem jobb lett volna, ha úgy hagyják a kettő sírkertet, ahogy korábban volt. Később talán lett volna megfelelő szakértelem, hogy a temetőket szakszerűbben újítsák föl. Ilyen módon egy későbbi, szakszerű tudományos kutatást és feldolgozást is lehetetlenné tettek. 

Szerző: MULTMENTO  2014.10.29. 06:12 1 komment

Címkék: temető emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr756784787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.10.29. 07:48:37

Meglehet, kaptak valahonnan pénzt a "temetők felújítására" címen - s az vagy pár ezer Ft volt (=a feladathoz kevés), vagy nem találtak egyetlen igazán jó ízlésű/érzésű embert, aki segített volna nekik ebben a munkában. Fantáziátlanok és érzelem-nélküliek a képek. Egyetértek veled, tán jobb lett volna (midenkinek)- ha max. évente 3szor lekaszálják a füvet.
süti beállítások módosítása