Az idei évben sikerült a nyári szabadságunkat decemberben kivenni. Nyáron nekem és feleségemnek is határidős projektjei voltak, így aztán maradt év végére a nyári szabadságból. Így sem volt egyszerű Bécsbe utazni, mert a tervezett napokra Budapesten is lett volna reggeltől estig munkám.Kollégáim szerencsére boldogultak nélkülem is, így aztán fényképezőgéppel a kezemben járhattam a várost. Nem sikeredtek túl jól a képeim, mert a napot a sok felhőtől egyszer sem láttuk azon a szűk héten. Azért Bécs egyik jelképét a Szent  István (Stephansdom) székesegyházat megörökítettem több képen is. Nem Zsolnay tetőcserép fedi, de a középkorban a cseréptetejét budai műhelyekben készítették. Azokból már nem sok van, mert a XIX. században történő felújításakor az eredeti díszeit elvesztette. Akkoriban a műemlékvédelem sem ragaszkodott az eredeti forma, anyag, és tömeg megtartásához, ezért nehéz ma megmondani, hogy félezer éve, hogyan nézett ki. Az biztos, hogy Steindl Imre Bécsben a Stephansdom főépítészétől, Friedrich Schmidttől a gótika formaismeretét és e stílus iránti rajongást vette át. Amennyiben valaki hasonlóságot lát a Stephansdom egyes elemi és a Steindl Magyarországi épületei között, az nem a véletlen műve.

stephansdom1.JPG 

stephansdom2.JPG

A Stephansdom Bécs egyik jelképe, Ausztria legjelentősebb gótikus építménye. Kevesen ismerik történelmének magyar vonatkozásait. A székesegyház építőanyagát részben nyugat-magyarországi (ma már burgenlandi) bányákból, Fertőszéleskútról (Breitenbrunn) és Szentmargitbányáról (Sankt Margarethen) szállították. A dóm későgótikus, meredek, egészen 1945-ig piros-fehér-zöld színű tetőszerkezetét valószínűleg a Bécset megszálló Mátyás király fedette le: híres budai majolikagyártó műhelyéből hozhatták a mázas cserepeket. Sokan úgy gondolják, a székesegyház főkapuját, a Riesentort részben azok a mesterek faragták, akik részt vettek a jáki templomkapu díszítésében is. Forrás: http://hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/990

stephansdom3.JPG

stephansdom4.JPG

stephansdom5.JPG

A templom román stílusú szobrokkal díszített főbejárata a Riesentor (Óriások kapuja) nevet viseli, ugyanis a XIII. századi építkezések során egy hatalmas csontot találtak itt, amelyről akkoriban azt gondolták, hogy egy, a bibliai vízözön során megfulladt óriás lábszárcsontja. A titokzatos csont a kapun lógott egészen a felvilágosodás koráig, amikor is a tudósok megfejtették a rejtélyt: a lábszárcsont egy mamuté volt. Forrás: http://www.becs.vilagnezo.hu/helyek/profil/page:2/permalink:stephansdom/

stephansdom6.JPG

 

stephansdom7.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.12.10. 06:47 2 komment

Címkék: épület kerámia szakrália zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr286962505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.12.10. 17:41:24

Ez a templom gyönyörű ! Kedves, szép napokat idéztél fel - bármikor szívesen elmennék újra Bécsbe - nekem csak jó emlékeim vannak onnan !
(A fotókat miért nem világosítod meg kicsit? Nem nagy munka, és többet lehetne látni.Igaz, nem tudom milyen képszerkesztőt használsz, de én kipróbáltam két képet is az XnView-val és egész jók lettek.)

MULTMENTO 2014.12.10. 21:18:24

@aranyosfodorka: Én is úgy tapasztaltam, hogy érdemes volt kimenni. Majd még mesélek a bécsi élményeimről. a fotókat nem szoktam szerkeszteni, csak kicsinyíteni. Ahogy a gépem elkészítette őket, olyanoknak hagytam meg. Majd, ha időm engedi használok majd képszerkesztőt, csak lenne már annak a megtanulására is időm.
süti beállítások módosítása