Nem szeretem a sorozatokat, de a Tolna megyei egynapos kirándulásunkról nem tudok egyetlen posztban beszámolni. Mint az első részben írtam csak Kalaznón sikerült fényképeznem, mert lemerült a masinám akkumulátora. A három falu evangélikus templomai közül így egyes egyedül a kalaznóit tudtam lefényképezni. A templomról ismertetőket a netről szedtem forrásmegjelöléssel.

evang_templ_kalazno1.JPG

evang_templ_kalazno2.JPG

Az elpusztult középkori települést hesseni német evangélikusokkal telepítették be a XVIII. század húszas éveiben. A gyülekezet kezdettől fogva Varsád filiája volt, csak 1784. május 25-én lett anyagyülekezet. A telepesek megérkezésekor még álltak a középkori templom romjai. Első imaházukat hamarosan felépítették, s haranglábuk is lehetett, hiszen 1725-ben harangot vásároltak. Az oratórium berendezésével kapcsolatban érdekes adat maradt fönn. A somogydöröcskei evangélikus gyülekezet 1794-ben felszentelt fatemplomában Kalaznóról vásárolt szószék volt. Pénztárkönyveik szerint az imaház tatarozására is többször fordítottak nagyobb összeget, többek között 1770-ben. Korábbi oratóriumuk helyett épült föl 1787-90 között a ma még álló, 13 öl hosszú és 6 öl széles templom.

evang_templ_kalazno3.JPG

evang_templ_kalazno5.JPG

evang_templ_kalazno6.JPG

evang_templ_kalazno7.JPGA homlokzat előtti tornyos, félgúlával kontyolt nyeregtetős templom telekbelsőben, domboldalra épült a falu főutcájától feljebb. Homlokzatai lineáris tagolásúak, köztük két oldalt, két sorban félköríves, vakolatkeretes ablakok. A főhomlokzaton négykaréjos és ovális ablakok, fönt a két szélen kővázák. A főhomlokzat dísze a négyszintes torony. A szegmensíves, füles, barokk kőkeretű főbejárat az oldalbejárat formájával azonos. Felette íves koronázótaggal lezárt kőtábla német-római császári kétfejű sassal és császári koronával, középen magyar kis címerrel, oldalt 1789-1889, illetve átfestve 1779-1879-es évszámokkal. Az ajtókeret szegmensének felirata "IHR ENKEL PREISET IOSEPHS RUHM DURCH SEINE HULD ZU GOTTES EHRE / ERBAUTEN VIR DIES HEILIGTHUM, DAMIT MAN HIER DIE TUGENT LEHRE." Forrás: http://users.atw.hu/kalazno/epitesz/kraehlin.htm

evang_templ_kalazno8.JPG

evang_templ_kalazno9.JPG

evang_templ_kalazno10.JPGA kalaznói templom 1787-90 közt épült. Karzatképeinek mestere öt év múlva a keszőhidegkúti templom karzatképeit is elkészíti. Amíg kalaznói képei sötét tónusúak és kicsit merevek, addig a keszőhidegkúti képei már határozott előrelépést mutatnak. A könnyed, rokokós formaalkotás bizonyos elemit is sikerült elsajátítania a rendelkezésre álló néhány év alatt. Mindkét helyen újszövetségi jelenetsort és az apostolok képeit készítette el.

evang_templ_kalazno11.JPG

 

evang_templ_kalazno12.JPG

Sok tolnai templomban művészi orgonákat is látunk, gyakran a templom építésével csaknem egyidőseket. Megyénkben a kistormási Adam März volt híres evangélikus orgonakészítő. A kalaznói templomba is ő készített orgonát. Az orgonakarzaton Náthán és Dávid portréját látjuk. Sajnos az orgona sípjainak nagy részét széthordták a templom egyik kifosztásának idején, és a hangszer így használhatatlan. Ma is működőképes viszont Adam März bonyhádi orgonája, amit ma a szekszárdi evangélikus templomban láthatunk. Forrás:http://www.csatolna.hu/hu/tolnamegye/muemlek/evhegyhat.shtml

evang_templ_kalazno13.JPG

evang_templ_kalazno14.JPG

evang_templ_kalazno15.JPG

evang_templ_kalazno16.JPG

evang_templ_kalazno17.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.06.06. 06:38 5 komment

Címkék: emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr947490760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.06.06. 08:38:21

Gyönyörű, szívemet melengető téma ! Ó, ha azok a lépcső-téglák, ha azok a csodás régi kilincsek beszélni tudnának ! Hány megfáradt láb lépett rajtuk le-fel, hány munkás kéz simította végig azt a kilincset ! Nagyon tetszett a mai anyag !!!!

MULTMENTO 2015.06.08. 09:36:39

@aranyosfodorka: Valóban, az aznapi három evangélikus templom közül ez volt a legmagasabban, és a hozzá vezető lépcsők tégláiból még egy hasonló méretű templom felhúzható lenne. Kár, hogy a többi templomra nem maradt a gépemben energia. Örülök, hogy tetszett. A következő szombati Kalaznó részről is úgy gondolom, hogy tetszeni fog, mert fényképezni, utána járni, és megszerkeszteni is élvezet volt.

iduka 2016.02.15. 16:14:27

KÖSZÖNÖM AZ ÉRTÉKES,MAGAS SZÍNVONALÚ MUNKÁKAT. ÖRÖMÖMRE SZOLGÁLT.

MULTMENTO 2016.02.17. 20:45:49

@iduka: Köszönöm a hozzászólást. Örülök, hogy tetszenek a bejegyzéseim.
süti beállítások módosítása