A szecessziós épületeket színes díszeikkel, és lépcsőházaikkal inkább hasonlítanak ékszerdobozra, mint házra. Az Aradi utca 57 egykor az utca ékköve volt. Így romos állapotában is mutatja, hogy száz éve jól megépítették. Egykori tulajdonosaikról sem sokat tudunk. A ház tervezői a Löffler testvérek voltak, akik külön-külön sok más budapesti épülethez adták nevüket, de ez a ház volt első közös tervezésük. Amikor fényképeztem sajnos épp nem volt olyan, aki beengedett volna, így az ékszerdoboz házat belülről nem tudtam lefényképezni. Nem én voltam az egyetlen blogger, aki ennek a „lepukkant” házban meglátta az egykori szépségét, ezért a poszt végén összegyűjtöttem egy kis olvasni, és néznivalót a házról.

aradi57_4.JPG Aradi utca 57 / Helyrajzi szám: 28469

Az ingatlant 1882-ben Auguszt Lipót fogházfelügyelő és felesége, Günther Aloyza birtokolta, majd 1885-től Hüttl Tivadaré lett. 1907-ben az új tulajdonos már Piatschek Vilmos ruhakereskedő és felesége.

aradi57_1.JPG A ma álló lakóház Piatschekék részére épült 1908-ban, szecessziós stílusban. Tervezője Löffler Samu Sándor és Löffler Béla. A tervek 1907-ben készültek. A két építész szerencsésen ötvözte a házon a szecessziós építészet stílusjegyeit az alkalmazott képzőművészeti alkotásokkal.

A Magyar Építőművészet című folyóirat 1908. októberi száma tanulmányt közöl az épületről, azonban ezt az írást sajnos nem találtam meg könyvtárban. Pedig érdekes lett volna összehasonlítani a cikkben leírtakat azzal, ami mára megmaradt az épületből.

aradi57_2.JPG

Löffler Béla Budapesten született 1880-ban. Miután 1897-ben elvégezte a budapesti Felső Építőipariskolát, Spiegel Frigyel mellett kezdett dolgozni, s hosszú évekig volt Lajta Béla irodájának munkatársa is. Az itt elsajátított elveket használta fel későbbi tervezéseinél. Bútortervezéssel is foglalkozott, ennek alapjait még Spiegel mellett tanulta meg. 1906-ban nyitotta meg bátyjával a közös irodát. Általában budapesti bérházakat terveztek együtt. Beutazta egész Európát, nemzetközi pályázatokon vett részt. Végül Alexandriában nyitott tervezőirodát. Halálának időpontja és helye ismeretlen.

aradi57_3.JPG

Löffler Samu Sándor (1877.  Budapest - ?) öccsével egészen az első világháború végéig dolgozott a közös irodában. Az ő feladata az adminisztráció és a művezetés volt. Az első világháborút követően önállóan foglalkozott a budapesti bérházak tervezésével.

 aradi57_5.JPG

A ház 1926-ban Perlmann Józsefné tulajdonába került, majd 1931-től Grünfeld Zsigmond és társaié lett. A tervtárban nem őriznek a házról terveket.Az épület homlokzata asszimetrikus, ez egyébként a szecessziós stílusra nagyon is jellemző. A ház ablakai igen változatos képet mutatnak. Egyaránt megtalálhatók a két-, három-, négy- és ötrészes nyílások. Az ablakok általában vízszintesen záródnak, de például a földszint ötrészes ablaka felül kosáríves. Az alsó két szinten egyszerű szemöldökpárkányok emelik ki a nyílások felső vonalát, míg a második és harmadik emeleten nincsenek szemöldökpárkányok. A pinceablakok előtt rácsok láthatók. A második emelet feletti osztópárkány inkább csak jelképes.

aradi57_6.JPG

A kapu az épület közepén helyezkedik el, de nem pontosan a felezővonalban. A széles, egyszárnyas kapu két oldalán egy-egy üvegezett, de nem nyíló rész is van. A kapu még az eredeti, szecessziós rácsos. Bal oldalán használaton kívüli üzlethelyiség bejárata látható.

A kapu felett acélszerkezetes, hiányos üvegezésű az előtető. Az első emeleten zárterkélyt találunk a kapu felett. Elég széles, mert két háromrészes és egy egyrészes ablak alkotja, s még oldalt is vannak ablakai. A zárt erkélyt három nagyobb és két kisebb konzol tartja. A zárterkélyhez az 55. számú ház felőli oldalon nyitott erkély csatlakozik.A harmadik emeleten a két szélső és a két középső ablak alatt betétdíszek vannak. A megmaradó két nyílás előtt falazott mellvédő erkélyek húzódnak.

aradi57_7.JPG aradi57_7.JPG

A háromemeletes házat a zárterkély feletti része összetett ívű oromzat zárja le, melynek belső felülete kazettás. Az oromzatban, a padlástér magasságában ötrészes, fakeretes nyílás látható, melyet díszítőbádogozással láttak el. Az íves oromzat tartópilléreit alul szörnyalakok díszítik. Az oromzathoz mindkét oldalon széles eresz kapcsolódik, melynek alsó felülete fával burkolt és fakonzoljait pedig faragással látták el. Forrás: http://www.budapestem.hu/budapest/epulet_tortenet/aradi_utca_57/

Ajánlott oldalak a házról és tervezőjéről: http://www.photoblog.com/utazo/2012/04/15/budapest-vi-aradi-utca-57-a-hz-titkai-20120317-szombat.html , http://budapest100.hu/epiteszek/loffler_bela.38.html; http://meselohazakbudapesten.blogspot.hu/2015/06/terezvaros-titkai-2-avagy-szecesszio.html

Szerző: MULTMENTO  2016.01.23. 07:35 komment

Címkék: épület szecessziós épületdíszek

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr38272926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.01.23. 09:06:56

Nem tudok, nincs kedvem hozzászólni. :-(
Az ember csúnya káromkodásokat ne írjon kommentbe.... max. gondoljon....

MULTMENTO 2016.01.23. 12:50:56

@aranyosfodorka: Megértelek, én is cifrákat gondolok, amikor ilyen épületeket látok. Sajnos a következő posztom is hasonló sorsú házról szól majd :-(

Holdgyöngy 2016.01.26. 16:31:59

Kérdezném az erődszerű, fémajtós rész is idetartozik. Ez milyen célt szolgált? A ház még romjaiban is gyönyörű, micsoda igényességgel készült! Végignéztem a linkeket is. S Fodorkának igaza van, ilyenkor miket is gondol.

MULTMENTO 2016.01.26. 20:14:33

@Holdgyöngy: Valóban van az udvaron egy erődszerű vasajtós raktárépület, amelyik az épülethez tartozik. Piatschekék, az építtetők ruhakereskedők voltak, és a földszinten ruhakereskedés, és az udvari épületben volta a raktár. Azon a környék ma is nagyon sok ruhanagykereskedő van, azaz a profil ma sem változott.
süti beállítások módosítása