pusztavam_kvircedli1.JPG

Móri wellness hétvégére mentünk a felségemmel. Aki ismer bennünket, az tudhatja, hogy mi nem tudunk egy helyben maradni. Hajnalban felébredtünk, aztán a szállodánk wellness részlegében úsztunk. Úsztunk egyedül a medencében, rajtunk kívül csak a takarítónő volt az uszodában. Mikorra a fürdővendégek megérkezhettek, mi már a Mór környéki falvakat jártuk, hogy magyarországi német tájházakat ismerhessünk meg. Pusztavámra, azért mentünk, mert kinéztem, hogy kitelepítési emlékmű és tájház is van.  Megérkeztünk, aztán a tájházat zárva találtuk, de még a szokásos tábla sem volt kint, hogy kit kell felhívni. A templom előtt szerencsére találkoztunk falubeli asszonyokkal, akik segítettek, hogy előkerüljön a tájház gondnoka. Kiderült, hogy a tájház gondnoka épp a volt kocsmában nemrég rendezett kiállításon tartózkodott. Kiderült, hogy egy hete kvircedli fesztivál volt, és erre az ünnepre egy új kiállítás is készült a volt kocsmában.  (Egy kis ismertető a fesztiválról: http://feol.hu/pusztavam/kvircedli-rekord-a-falunapon-1773806 )

pusztavam_kvircedli2.JPG

Az ország legnagyobb megsütött kvircedlijét ugyan nem kóstolhattuk meg, de legalább lefényképezhettük mivel készült. Ezeket a képeket az új kiállításról hoztam.

pusztavam_kvircedli3.JPG

pusztavam_kvircedli4.JPG

pusztavam_kvircedli5.JPG

pusztavam_kvircedli6.JPG

pusztavam_kvircedli7.JPG

pusztavam_kvircedli8.JPG

pusztavam_kvircedli9.JPG

pusztavam_kvircedli10.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.09.28. 06:51 3 komment

Címkék: recept szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr2711740287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.09.28. 19:34:45

Életemben nem hallottam azt a szót "kvircedli" - pedig hát voltak sváb őseim.
Aki nem tudja, ill olvashat róla:
www.geszlerpince.hu/upload/site/A_kvircedli_nyomaban_8cc14eb1c11f500ab674.pdf

MULTMENTO 2016.09.29. 12:41:54

@aranyosfodorka: Én sem hallottam gyerekkoromban. a Kvircedlit bajor nyelvterületen ismerik, és sütik. Baranya, ahonnét mi is származunk zömében Hesseni területről telepítették be őseinket. Itt a "stifolder" szalámi a közismert, mert annak jelentése Fuldai szalámi, ezt meg a Bajorok nem ismerik.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.09.29. 17:13:40

:-) na azt, a stifit, azt bizony ismerem, nem csak névről.....
süti beállítások módosítása