A múlt hónapban a lányommal éjnek évadján a város határában a kukoricás szélén kerestünk alkalmas helyet arra, hogy félbehagyott felüljárót fényképezzünk holdfényben. Igazi gerillafotózás lett volna, de sajnos éber biztonsági őrök elzavartak bennünket. Így ez a gerillafotózás eredménytelen volt.

gerillakotok1.jpg

Egy héttel később reggel megyek a Madách téren át, és mit látok. Bizony van, akiknek sikerült egy gerillaakciót végrehajtani. Több négyzetméternyi kötött és horgolt képeket hagytak hátra az Örkény színház előtti árkád egyik oszlopán. Mint kiderült már június 16-a óta látható az oszlopon a Kézimunkások Szövetkezetének elgondolkodtató alkotása.

gerillakotok2.jpg

gerillakotok3.jpg

A Kézimunkások Szövetkezetének hitvallását megtaláltam a Facebookon. Olvasóim közül nem mindenkinek van hozzáférése ehhez a közösségi médiához, ezért a dőlt betűs részt ide is másoltam, hogy a kötő és horgoló városi gerillák hátrahagyott alkotásai között egy kicsit jobban megismerjétek őket.   

gerillakotok4.jpg

gerillakotok5.jpg

A válság a fejekben, a megoldás a kezekben van! 
A Kézimunkások Szakszervezetének manifesztuma

gerillakotok6.jpg

 A kézimunka bolyhos forradalom! A Kézimunkások Szakszervezete a világot gyengéd és szeretetteljes, ugyanakkor bátor és szabad módon alakítja! A kézimunkások szeretettel és kreativitással fordulnak munkájuk anyagához, teremtő módon használják fel azt, amit mások már elvetettek, és bátran, korlátok nélkül valósítják meg sokszínű és sokféle álmaikat. 

gerillakotok7.jpg

 A kézimunka teremtő autonómia! A kézimunkások önfeledt kiteljesedésben, vidám meditációban színes és izgalmas világokat teremtenek, s eközben könnyeden kelnek át a köréjük épülő szellemi és fizikai korlátokon. 

 A kézimunkások szabadok! Szabad a teremtésük, szabad a gondolkodásuk, szabad a szellemük! 

gerillakotok8.jpg

 A kézimunkások létrehoznak, együttműködnek és hozzáadnak! Távol áll tőlük a letűnő indusztrializmus sorozatgyártott valósága, az üzletszerű versengés, a megélhetési divatteremtés, a modern ember megfelelési teljesítménykényszere és sokszorosított szorongása! 

gerillakotok9.jpg

 A kézimunkások a világot meleg és otthonos hellyé teszik! A kézimunkások — a kezeik között formálódó anyagon keresztül — közvetlen és természetes kapcsolatban állnak egymással világnézeti, társadalmi, kulturális hovatartozásuktól függetlenül! A kézimunkások a gyengéd és finom energiákhoz kapcsolódnak, és szelíd állhatatossággal teremtenek egy emberséges világot.  

gerillakotok10.jpg

A kézimunka cselekvő szeretet! A kézimunkások a kézimunkán keresztül szeretni tanulnak! A kézimunkások tudják: az emberi lélek finom és könnyen szakadó matéria, melyhez éppoly odafigyelő szeretettel és bátorsággal fordulnak, mint a fonalak és cérnák, a textilek és gyöngyök, a festékek és minden megmunkálható anyag végtelen gazdagságához. A kézimunkások kiállnak embertársaikért, ha azt tapasztalják, hogy őket rosszindulatú támadások érik, hogy őket értetlen közöny övezi, vagy ha az együttérzés hiánya embertelen körülmények közé sodor védtelen és vétlen személyeket vagy csoportokat. A kézimunkások tetteikkel, kezük munkájával mutatják meg, mit jelent az emberség, a törődés és az együttérzés.     

 A kézimunkások fegyvere a kötőtű, és a sorsistennők bátorságával gombolyítják fonalukat, és vállalják tántoríthatatlan szelídségüket, mellyel az emberi kapcsolatok világát alakítják. A kézimunkások tevékenységüket együtt végzik, a közös alkotásban egymásnak menedéket nyújtanak, mindenkit befogadnak és folyamatosan tanulják, hogy mit jelent együtt létrehozni, együtt teremteni. 

 A kézimunkások békében élnek magukkal, egymással és a világgal! A kézimunkások kezük együttműködő munkájában elmerülve, az anyag belső szerkezetét megismerve, megbékélnek a világgal, érzékennyé válnak másokra, és csendes nyugalommal vesznek részt a körülöttük zajló változásban! 

gerillakotok11.jpg

 A kézimunkások fenntartják az álmokat! A kézimunkások tevékenységükkel fenntartják az inspirációt, megmentik a világ színes álmait. Távol tartják magukat a torzsalkodástól és a kisstílű csatározásoktól, fogak helyett kötőtűt csattogtatnak, agyrémek helyett színes és bolyhos anyagokat állítanak elő.   

 A kézimunkások üdvözlik a változást! A kézimunkások tudják: a változás maga az élet, ezért azt szelíden befogadják. A kézimunkások tudják: velük vagy tőlük függetlenül a változás megtörténik, de hogy milyen módon történik mindez, az nagyban függ tőlük is. A kézimunkások a változást átalakulásnak tekintik, melyben új formák és új színek új egységbe rendeződnek.  A kézimunkások ezért a legvészterhesebb időkben is fenntartják alkotó ráhangolódásukat, és nem félnek maguk mögött hagyni az elavult rendszereket. A kézimunkások rettenthetetlenül bontják le a régi pulóvereket, hogy új mintává szervezzék a régi anyagot. A kézimunkások ezt a bátorságot állítják szembe a destruktív erőkkel, a világvégi jóslatokkal, a pénz és hatalom világának összeomlásával. 

gerillakotok12.jpg

A kézimunkások tudják: a világ megérett a változásra, így hát megragadják kötőtűiket, és belekezdenek egy bolyhos forradalom színes takarójának megkötésébe!

Forrás: https://www.facebook.com/K%C3%A9zimunk%C3%A1sok-Szakszervezete-310672715612494/about/

A Youtubon is rátaláltam egy kisfilmjükre:

Szerző: MULTMENTO  2016.11.05. 06:36 komment

Címkék: könyv épület textil emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr7411918229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyOrsi 2016.11.05. 09:07:33

Ezeknek a kézimunkáknak minden részlete tetszik.
A mondanivalójáról már nem is beszélve...Nagyon jók! Szívesen megnézném élőben is.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.11.06. 17:33:50

Ebben a szürke, vagy egyre sötétülő világban jól jön egy kis vidámság - még ha különösebb "értelme" nincs, akkor is....

MULTMENTO 2016.11.06. 21:00:58

@kyOrsi: Amikor angoltanáromnak meséltem róla, ő is elment megnézni. Neki szerencsére útba esett:-)

MULTMENTO 2016.11.06. 21:04:50

@aranyosfodorka: Ezen én is elgondolkodtam, hogy néhányan mennyi fonalat, munkát áldoztak hozzá, hogy néhány ember kedvét feldobják. Sajnos sokan nem veszik észre és közömbösen elmennek mellette. Bár az is pozítívum, hogy 5 hónapja sértetlenül ott hagyják.
süti beállítások módosítása