Nálunk nagyon sok vaníliás cukor fogy, a gyerekeim teszik kávéba, szórják eperre, Waffelre, csúsztatott palacsintára. Belegondolni is rossz, hogy mindig hiány volt az 5 gramm-os vaníliás cukorból. Aztán találtunk 70 dkg-os vaníliás cukrot, mely most mennyiségben jó, de a megbontott zacskó állandó veszélyben van a kamraszekrényben. Így hát keresni kellett egy cukortartó edényt. Sokáig porcelánban gondolkodtam, mindaddig, míg meg nem láttam ezt a zománc kávés készletet.

Valójában nem nemes anyagból készült, a kora is csak kb. 50 év, de igazán bájos, egyedi darab. Annak idején pedig ezt tömegterméknek szánták, ez volt hivatott arra, hogy olcsó és jól használható tömegcikkel lássa el a lakosságot. Dunaújváros ontotta az acélt, a Bonyhádi zománcáru-gyár pedig a lábasokat. Ez a pöttyös zománc készlet olcsóbb volt, mint a porcelán, mégis visszaidézte azt a hangulatot, mintha porcelán kávés készletből innánk a kávét. Falun annak idején sokan használtak zománc edényeket, emlékszem egy literes tejes zománc bögrére, melyben nagymamám a tűzhelyen forralta a kakaóhoz a tejet, aztán egy igazi hasas porcelán bögréből ittam már a kakaót.

Szerző: MULTMENTO  2010.02.06. 08:41 2 komment

Címkék: zománc

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr171733357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.16. 14:45:00

Annyira megtetszett, hogy most már nekem is van piros-fehér pöttyös kávés bögrém. Igaz , ez csak olyan retro mai gyártmány, nem ilyen igazi, mint a tied!

MULTMENTO 2010.02.17. 09:23:57

@sudi4: Nagyon örülök, hogy ez a készlet másoknak is tetszik. A pöttyös porcelánban is nagyon szép, sajnos manapság abból is keveset lehet látni, pedig nemrég a Rózsabot című régi magyar filmben is szerepelt egy porcelán pöttyös kávés készlet. Ezek nagyon hangulatos darabok tudnak lenni. A bádogból való pedig igazán praktikus is egy kirándulásra, mert az nem törik, mint egy porcelán, és mégis hangulatos. Régen gyerekkoromban aratásra vittek ilyen készletet, melyben a pihenési időben használtak.A zománc kanna nagyon praktikus, mert a szabad tűzön is lehet benne melegítenei a kávét.
süti beállítások módosítása