A mi kerületünkben szeptember végén, október elején szoktunk lomtalanítani. Két éve is lomtalanított a ház és az egyik új lakó megkért többünket, hogy segítsünk a pincerekeszéből kihordani a sok ócskaságot, melyet az előző lakók hagytak bennt. Abban a rekeszben leginkább leselejtezett törött bútorok voltak és már használhatatlanok. Hordtuk is szorgalmasan a lomokat. Egy faládát vittem ki, melyben láttam, hogy megsárgult iratok vannak benne a tűzifa között, nem sok éppen csak három lap volt benne. Gondoltam, hátha valami érték, ha valaki ilyen gondosan elrejtette a sok szemét közé. Félretettem, és lomtalanítás befejezése után haza is vittem. Elolvastam, és ki is derült számomra, hogy miért is volt elrejtve. A papírlapok két eredeti az 56-os forradalomból származó munkástanácsi jegyzőkönyvet tartalmaztak. Sokat lehet olvasni az 56-os eseményekről, a munkástanácsokról. Mégis kézbe venni egy olyan dokumentumot, mely azokban a napokban keletkezett meghatározó élmény. Az egykori tulajdonosának visszaadni már nem tudom a jegyzőkönyvet, hisz azért költözött új lakó a lakásba, mert kihaltak az egykori tulajdonosai. Hamarosan itt az ideje ünnepelni a forradalmat, én most ezt azzal teszem, hogy az alábbi akkor keletkezett jegyzőkönyv képeivel megidézem az akkori forradalmi időszak néhány (l/n)apját.

Szerző: MULTMENTO  2010.10.15. 08:32 2 komment

Címkék: papír

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr512373266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gagrin 2010.10.16. 12:10:48

Papírok további sorsa mi lett?
Ilyesminek szerintem levéltárban v. a témával foglalkozó intézetben lenne a helye.

MULTMENTO 2010.10.16. 18:37:54

@Gagrin: Ezeket a papírokat most magam őrzöm és megbecsülöm. Szerintem ezeknek a másolatai levéltárban is megvannak, hisz több példányban készültek.
süti beállítások módosítása