Hűséges blogolvasóm ismét egy érdekes tárgyról készült fényképet küldött. A rádió még 1938-ban készült STANDARD EXTRA 822 típusú. Készítésekor standardnak számított, mert Európa akkori összes rádióadását fogni lehetett rajta. A II. Vh. után már nem ez volt a magyarországi standard, mert a később rádiók alapesetben a két magyar rádióadót voltak hivatottak fogni, ez pedig a „megtűrt kategóriába tartozott.

Az alábbi történetet írta róla távirati stílusban tulajdonosa:
„Régi családi darab.'45-ben Budapest ostromakor - régebben,felszabadulás - a budai lakásban volt.Mamám 5 évesen meg az 1 éves öccse almás ládába csomagolva nagyanyámmal együtt a pincében. Nagyapám épp nem ért rá. Szintén háború ügyben bő ezer kilométerrel nyugatabbra tevékenykedett. Budán sűrűn változott a helyzet .Hol az oroszok,hol a németek foglalták el,meg vissza a házakat .A rádió hangszórója előtti rács egy darabja akkor tünt el. Meg persze sok minden más. Tudom,rengetegen meghaltak,de most csak a rádióról írok. Később nagyapám a Szabad Európát hallgatta - gondolom ezen a rádión - és a mamám öccse írt egy jól sikerült fogalmazást az általános iskolában."A család este."Nagymama köt,nagypapa szundikál,anyuka főz stb.,de ő leírta az igazat is:apám hallgatja a Szabad Európát! Az '50-es években ezt nem volt szerencsés közzétenni. A tanár rendes volt eltüntette az irományt és szólt a szülőknek! A rádió pár éve még működött. Most kipróbáltam,csak recseg. Lehet,hogy azokon a sávokon amit venni tud már nem sugároz senki?”
 
Röviden ennyi a rádió története, de azért jó lenne még szóra bírni, vagy nótára fakasztani!
Kiegészítés: Hozzászóló felvetette, hogy a belseje nem lehet eredeti. A tulajdonosa utána nézett, és a rádió hátulját megbontotta. Meglepődött, tényleg berhelt a rádió belseje. A hozzáértők biztosan dobnak tőle egy hátast, de ugyanakkor mit lehet tenni, így hozta a sorsa. Még mindig csak recseg, de barátomat ismerve biztosan nem sokáig.
Az utolsó két kép közül az egyik a berhelt a posztban szereplő rádió belsejéről készült, a másik egy internetről leszedett (kommentben hivatkozott helyről) egy eredeti belsőről.
Képek: Rádió portré fotó. A kereső ablak, csupa ismerős városnévvel.

Szerző: MULTMENTO  2010.11.22. 20:23 11 komment · 1 trackback

Címkék: üveg épület bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr552466397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reményi Tibor - A RÁDIÓ VARÁZSA (2) 2010.11.27. 08:00:06

Diákkoromban meleg nyári estéken, amikor a hőség elviselhetővé szelídült, édesanyámmal sokszor sétáltunk a környező utcákon. A házak ablakai nyitva voltak, kihallatszott a rádiók hangja. Tíz órakor, a pontos időjelzést jelentő gongütés után Pintér Sánd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyihij őrnagy 2010.11.22. 22:18:57

Csak egy kis kiegészítés: ez ugyan egy Standard Extra doboz, de a belseje nem Extra. Abban nincs varázsszem, nincs oldalsó kezelőszerv, más a skálaüveg, s a skálamutató is üveglapból van. Lásd itt: oldradio.hu/st_822b.htm vagy itt: oldradio.hu/st_822.htm Feltehetően a Nagymama rádióját átépítette valaki... Jó lenne egy kép a belsejéről is, csak a technikai pornográfiát kedvelők miatt. Más: "a később rádiók alapesetben a két magyar rádióadót voltak hivatottak fogni". Ez szörnyen hangzik, csak nem igaz. A kedvezményesen vásárolható néprádiókon (313, 115A stb.) kívül az összes akkor gyártott és forgalmazott rádió alkalmas volt külföldi adások vételére is. Még az ötvenes évek legsötétebb éveiben, 1949 és 1955 között is. Megint más: "Lehet,hogy azokon a sávokon amit venni tud már nem sugároz senki?" De, sugároz, a középhullám és a rövidhullám telis-tele van adókkal ma is. Feltehetően a készülék romlott el... vagy a jó földelés és antenna hiányzik a vételhez.

@X 2010.11.23. 05:11:28

Bár már előttem megírta más is a fontosabb tanácsokat! Kb. egy hasonló készüléket hoztak nekem, hogy csináltassam meg (Pécsett) - mielőtt szerelőt találtam volna - kipróbáltam!
Pl. türelmetlen volt a tulajdonos (?) nem várta meg, amíg "bemelegedett" - ill. én meg antennát is alkalmaztam !
Mellesleg a recsegés - esetleg - megszüntethető "kontakt spray" alkalmazásával. (esetleg)
Igen nehéz rádiószerelőt találni (neten) - ill. vigyázni! - "akárki" kezébe nem adnám ! (javításra)

@X 2010.11.23. 05:29:32

"Utókornak" :-)
www.youtube.com/watch?v=WLIHkoqUNJI
[benne 16/25/31/41/49 - nem lottó számok! :-) ] (Bár már pontosan nem emlékszem a részletekre, de (anno) a rádiókat be kellett "szolgáltatni!" - stb. Sajnos nem emlékszem, hogy a mi rádiónk is dugdosva lett - hova és hogy'.

@X 2010.11.23. 05:58:43

Sajnos, az ajánlott cikket nehéz lesz megtalálni, de megéri ! (A honlap épp' átalakítás alatt van!)
www.hetedhethatar.hu/_index.html
majd: a bal oldalon katt' Szerzők-archívumra ! - majd előjön egy névsor (ABC sorrendben) - ott katt' Trebbin Ágost-ra :-) ...
és ott a "Hallo itt a pécsi cirfandli beszél c. cikkre !
(perszevan ott - több - "régiség" is.)

MULTMENTO 2010.11.23. 09:03:19

@@X: Köszönöm, megtaláltam, tényleg érdekes. Örülök, hogy felhívtad a figyelmem Trebbin Ágost-ra :-)

@X 2010.11.23. 14:59:23

Igaz. máshol írtam (?) vannak könyvei is,- nekem pl. (2 kötet) Pécsi színek és hangulatok.I.és II. (Van könyve a Nádorról is ) - stb. (Jó a szöveg(e) is + sok régi fotó)

MULTMENTO 2010.11.23. 18:49:34

@Tyihij őrnagy: A tulajdonos nevében is köszönjük a kiegészítést és a hasznos tanácsokat. Kiegészítésképpen feltettünk két képet, egyet a posztban szerplő rádió belsejéről, egyet pedig egy módosítatlan eredetiről.

Tyihij őrnagy 2010.11.23. 19:12:26

Talán telhetetlen vagyok, de lehetne inkább ezt a belsőt? oldradio.hu/Pics/Standard/st_822b-04.jpg Ez "eredetibb". A jelenlegi képen látható készülék már volt javítva, benne alkatrészek kicserélve stb. És köszönöm a gyors reakciót!

Tyihij őrnagy 2010.11.23. 19:25:55

S még egy gondolat, amivel remélem nem terhelem a blogot. A bekapcsolás ilyen korú készülékeknél előkészületek nélkül tilos! Az esetek 90%-ában ilyen jószándékú bekapcsoláskor megy tönkre a
szerkezet. A régóta álló rádió kondenzátorát előbb fel kell éleszteni
(formázni kell), az alapvető méréseket meg kell tenni. Csak utána
lehet hálózatra kapcsolni. Feltehetően emiatt nem szól a készülék,
esetleg már hibásan lett eltéve. Lehetnek a csövek is rosszak, emisszióvesztettek, esetleg gázosak, illetve
az alkatrészek az évek alatt elvesztették eredeti értékeiket, a nedves kondenzátorok kiszáradtak, az ellenállások "megnyúltak". Egy működő
készüléken mind közép-, hosszú- és rövidhullámon adók tucatjait
lehetne fogni. Akár antenna és földelés nélkül is jó párat. A Kossuthot mindenképpen. A kontaktspray csak működő készülékeken segít, illetve segíteni semmin nem segít, csak nagyon rövid időre a javítottság illúzióját adja. Keményvonalas szerelők soha nem használják, s le is nézik azokat, akik igen.

MULTMENTO 2010.11.24. 08:04:48

@Tyihij őrnagy: Örömmel vettem a részletes tanácsokat. Elbírja ez a blog, mert pont azért jött létre, hogy régi örökölt tárgyainkat restauráljuk és használjuk. Mindenféle eszközzöz tárgyhoz nem érthetünk, ezért jól jönnek a tanácsok, jóindulatú hozzászólások. Köszönjük.

@X 2010.11.24. 13:51:46

Max. egyetértek én @Tyihij őrnaggyal,- viszont az általam említett öreg rádió (de kár,hogy típusát felírtam régebben,de a cédulát már eldobtam) - szóval az a rádió kb. 1990-ig (?)használva volt,- (egy "polgári lakásban") - majd az illető halála után csak állt a szobában.
A kb. 30 éves (?) fiatalember meg valahogy nem is látott előzőleg ilyesmit.
Kifelejtettem-: pl. porszívóval kifújatni- (a drasztikusabb) ill. kiszívatni a portól - azt is érdemes.
Anno (sok éve 15-20) én pl. a televíziónkkal is megtettem !
(Remélem ez a mostani "lapos tv-esetében már fel sem merül. :-)
(Francba ! SONY és 199.000-ért...):-(
süti beállítások módosítása