Már több mint száz éve, hogy azok a csukák ott lógnak a bejárat fölött. Én csak a kilencvenes évek elején figyeltem fel azokra, mert a Magyar Külkereskedelmi bankba kísértem a feleségem. Akkor épp fel volt állványozva az első szintig, mert helyrehozták a portált épületkerámiáit. Mint az Épületkerámiák Budapesten című könyvből kiderült, az eredeti homlokzatot a felújításkor kiegészítették, így nagyobb lett a Zsolnay mázas kerámiával burkolt felület. A régi tulajdonos feliratának helye — halványan ugyan —, még mindig látszik. Amikor én fényképeztem még a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak adott otthont ez az épület. A készítés idején pedig férfiruha szaküzlet volt és a csukák csak a tulajdonos nevére utal (Hecht, magyarul: csuka). Amennyiben ma valaki hasonlót rakna ki üzletportáljára, azt gúnyolódásnak tekintetének, de úgy látszik a tulajdonos büszke volt a Csuka névre.

Az épületről: Budapesten a Szent István tér 15. alatt látható, Épült 1907-ben szecessziós stílusban. A z utcai homlokzat földszinti portálpilléreit mélyített rajzú, stilizált, geometrikus, magyaros virágmintás, kékeszöld eozin mázas kerámiaképek borítják. Tervezte: Lajta Béla

hecht1.JPGhecht2.JPGhecht3.JPGhecht4.JPGhecht6.JPGhecht7.JPGhecht8.JPGhecht5.JPGhecht10.JPG

Szerző: MULTMENTO  2012.10.18. 06:29 3 komment

Címkék: épület zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr864849911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.10.18. 19:50:37

Tényleg érdekes, hogy valaki a nevével való "játékot" merte/tűrte/engedte, sőt talán akarta...
Nekem egyébként a végén látható eozin díszítés nagyon tetszik ! Végiggondoltam, hogy milyen precíz munkát kellett végezni tervezőnek, formázónak, kőművesnek ahhoz, hogy ez a minta a csempékből ilyen szépen kijöhessen.

kisbela 2012.10.19. 10:57:22

@aranyosfodorka: Jól gondolod.Ilyen szépet nem raktam,de dolgoztam kerámiaműhelyben és túl vagyok pár m2 csempén.Néhány tized milliméter is számít,összeadódik!Akkor még ott van a függőleges,vízszintes és a derékszög.Minta esetén még azt is illeszteni kell.Az emberek elsétálnak az ilyen munka előtt és nem gondolnak bele.Zárt fúga esetén-mint itt-még nehezebb.

kisbela 2012.10.19. 11:31:21

Elfelejtettem.Az állványon nem látszik olyan jól a minta,mint az utcáról.
süti beállítások módosítása