A hetvenes években Magyarországon még csak a hagyományos vasalókat lehetett vásárolni, az utcában lakó barátainknak Szovjetunióból már gőzölős vasalójuk volt. Édesanyám irigykedett is rájuk. Aztán eljött 1981 nyara, amikor is eljuthattam Szovjetunióba egy teljes hónapra építő táborba. Elindulásomkor megkérdeztem, hogy mit hozzak. Gőzölős vasalót, volt Édesanyám első reakciója.

Egész hónapban kerestem a gőzölős vasalót, de lakóhelyünk környékén egyetlen üzletben sem találtam. Az építőtáborozás utolsó hetében aztán turistáskodtunk a Baltikumban. Láss csodát Leningrádban egy ottani kis villamossági szaküzletben megpillantottam anyám álmát a gőzölős vasalót. Otthon aztán volt nagy öröm. A család még aznap a helyi autósboltban desztillált vizet is vásárolt a vasalóhoz. Anyám ki is próbálta és rájött, hogy a gőzölős funkciót ő nem szereti. Ezek után a víztartály tartály nélkül használta a vasalót. Barátnői között pedig büszkén újságolta, hogy neki gőzölős, hőfokszabályzós vasalója van.
 
Képek: Eredeti orosz gőzölős vasaló. Retro vasalók, egy szőlőhegyi kis ház mellett voltak kidobva.  
Szerző: MULTMENTO  2011.10.28. 00:43 1 komment

Címkék: fém kgst

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr113300571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.10.28. 07:51:20

("Várta" ezt a témát ! ) :-)
Az én történetem : anno,- lehetett 1977-1978-as évek (?)- Moszkvában jártunk. (csoportosan)
Pontatlan adataim :
egy üveg vodka kb. 4 Rubel valamennyi volt és a hőfokszabályzós vasaló is. [A "gőzölős" kb. 10 Rubelba került]
Csoportunk egyik ,- oroszul legjobban tudó tagja - összeírta, mennyi vasalót venne a csoport,- majd egymaga "kikérte" a közel 15-20 db. vasalót. OK!...
majd az egyik házaspár, ezután kért volna maguknak egy gőzölőset,- (kissé hibás orosz nyelvtudással )- mire az eladó elkezdte nekik kihordani a 4 Rubeles vasalókat- tizenvalahányat... hisz' az előző vevő is annyit vett... (de aztán a félreértés valahogy megoldódott.)
[Bizalmas : kedvelt mondásunk volt : "ma mennyi vasalót (árát) ittuk el ?" )- ill. az egy külön történet (lehetne) ahogy "vadásztak" az emberre az utcán: "álljunk be harmadik,vagy negyedik emberként"- egy csoportba- mert általában 4 fő vett egy üveg vodkát.]
süti beállítások módosítása