Amikor a család megmaradt romos varrógépét elhoztam feleségem szülői házából felújításra, meséltek egy jobb családi varrógépről is. (Ennek a felújításáról, és átalakításáról már írtam posztokat: http://multmento.blog.hu/2010/03/29/singer_varrogep_lelet_a_szuterenbol ; http://multmento.blog.hu/2014/01/01/vegre_egyutt_ugy_ahogy_elkepzeltem )

haszn_utas1.JPGMesélték róla, hogy nagyobb, és jobb volt, mint ez a Singer. Az akkor érvényes öröklési rend szerint a feleségem édesanyjának kellett volna örökölnie, de mégsem lett az övé. Meséltek róla, hogy mennyivel szebb, és megbízhatóbb volt a miénknél, de én ezt nem nagyon hittem. Egyszer aztán előkerült a sokat emlegetett varrógép eredeti használati utasítása.

Nekem annyira tetszett, hogy le sem tudtam tenni. Azt illusztrációk is nagyon jó rajzok. Nézzétek, még a névjegyén is rajta van, hogy jobb, mint a Singer.

A varrógép Rast & Gasser gyártmány. Magyarországon inkább a Monarchia hadseregében rendszeresített forgótáras pisztolyáról híres (http://en.wikipedia.org/wiki/Rast-Gasser_M1898), de szép számmal akad a gyár által gyártott varrógép is.

Néhány nekem nagyon tetsző részletet is betettem a használati utasításból.

 

 

 

haszn_utas2.JPG

haszn_utas3.JPG

Ezek az oldalak azért tetszettek, mert éppen ezen próbálkozott kialakítani rá jellemző aláírását lányaim dédnagyapja. A dédnagyapát lányaim már nem ismerhették, de aláírását innét már megismerhetik.

haszn_utas4.JPG

haszn_utas5.JPG

haszn_utas6.JPG

haszn_utas7.JPG

Toronto.jpgItt egy hasonló megmentett R&G varrógépről olvashattok:"Egy varrógép útja Békésszentandrásról Torontóba, (közzétéve: 2013.07.28) Bagi Gábor két hónapja felkereste Zomborszkí Zsolt (czs) gyűjtőtársunkat egy Rast & Gasser varrógép felújítása tárgyában. Zsolt próbálta lebeszélni a költséges vállalkozásról, de a családi hagyományok, emlékek erősebbnek bizonyultak. A gép a nagypapa műhelyének munkaeszköze volt és túlélte nemcsak az évtizedek, de a háborúk viharait is. Az 1913-as évjáratú varrógép Békésszentandrás - Budapest - Nyíregyháza - Torontó útvonalon került megérdemelt helyére, melyről a tulajdonos így ír a restaurálást végző Zsoltnak:"Azt mondtam Neked, hogy fő helyre fog kerülni a R&G.  Miután egy laza mozdulattal kipenderítettem a TV-t a nappaliból, most már úgy érzem, hogy a megfelelő helyre került.  Csatolom a fényképet, hogy tetszik az elhelyezés?" Azt hiszem mindannyiunknak tetszik!  Forrás: http://mgyt.weebly.com/koumlzeacuterdek369.html

Akit érdekel a teljes használati utasítás, annak ide feltettem mind a 28 oldalát:

http://indafoto.hu/multmento/rastgasser/slideshow/1/21467793-6c8dc158

 

Szerző: MULTMENTO  2014.08.13. 06:41 2 komment

Címkék: papír

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr396555097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.08.13. 15:31:57

Öröm volt nézni és olvasni ! Milyen különös az is, hogy nagyapád itt próbálgatta a nevének különféle leírását...vajon miért nem tetszett neki az egyik E betű és miért tetszett a másik ?
Nekem ilyen leírásom nincs a Singerhez - és bizony nem tudom, jó cérnákat használok-e ? Igaz, még az életben nem vettem úgy varrócérnát, hogy a "műszaki paramétereit" tudakoltam volna....

MULTMENTO 2014.08.14. 10:42:12

@aranyosfodorka: Örömmel írtam róla, és egy kicsit megváltoztam utána. A prospektus után egy felhasználói útmutatót kellett írnom egy rendszer használathoz. Nagyobb kedvvel, és igényesebben írtam, mint máskor. Meg is lett az eredménye:-)
süti beállítások módosítása