A keskeny egyirányú szűk kis terézvárosi utcán sokszor megyek el, mert a benne található házak közül több kedvencem, és jó őket csak úgy megtekinteni. Húsz évvel ezelőtt még az utcában volt egy a környék legjobb zöldségese, és húsboltja, ezért gyakran jártam az utcában. A kíváncsiság, hogy ki volt a névadó „Szalmás Piroska”, már akkor élt bennem. Munkáskórus vezető a II. Világháború előtt, tudtam meg, és megnyugodtam. Jó helyen van, hisz a zenei általános iskola közelében, sok más híresebb zeneszerző egykori lakó, és munkahelye közelében.

szalmas_piros1.JPG

szalmas_piros2.JPG

Szalmás Piroska, Fischer Antalné (Budapest, 1898. augusztus 7. – Budapest, 1941. augusztus 13.) kórusvezető, zeneszerző, pedagógus.

A budapesti Zeneművészeti Főiskolán szerzett zongoratanári oklevelet, tanárai voltak Székely Arnold, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Thomán István.
1928-ban kapcsolódott be a munkásmozgalomba, 1929-től lett az SZDP tagja. 1930-ban Népdalkórus néven szervezte meg a későbbi Szalmás-kórus néven ismertté vált ifjúmunkáskórust, amely az 1930-as évek elején a KMP által irányított kultúrmunka egyik központja volt. A rendőrség felfigyelt tevékenységére, a kórust több ízben betiltották, ő maga rendőri megfigyelés alatt állt. Az énekkar műsorán munkásdalok, népdalok szerepeltek amelyeket az ő feldolgozásában adtak elő. Elsőként zenésített meg József Attila-verseket, több politikai tárgyú színpadi szatírát, kórusművet és dalt írt. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a kórussal, amelynek vezetését halála után Justus Pál (1944-ig), majd Szabados Zádor (1948-ig) vette át.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szalm%C3%A1s_Piroska

szalmas_piros3.JPG

szalmas_piros4.JPG

szalmas_piros5.JPG

Sajnálom, hogy átnevezték ezt az utcát. Az utca átnevezés indoklásának azért utánanéztem.

A kisebb jelentőségű közterületeket kevésbé ismert baloldali szereplőknek tartották fenn, így kaphatott utcát Szalmás Piroska kórusvezető, zeneszerző is. Érdemei közé sorolták, hogy 1928-ban bekapcsolódott a munkásmozgalomba, később pedig ifjúmunkáskórust szervezett, mellyel munkásdalokat és saját feldolgozású népdalokat adtak elő. A Szalmás-kórus fontos szerepet töltött be a 30-as évek elején a Kommunisták Magyarországi Pártjának népnevelő munkájában, és névadójának 1941-es halálát követően még több évtizedig működött. Forrás: http://valasz.hu/pest_budai_latkep/elukon-sagvari-jart-50736

szalmas_piros6.JPG

szalmas_piros7.JPG

szalmas_piros8.JPG

Az LMP hatodik, hetedik és nyolcadik kerülettel foglalkozó blogján találtam meg az átnevezés előterjesztésről írt alábbi részletet, olyan jól leírja a történteket, hogy részemről nincs is további komment.

A következő érdekes napirendi pont egy utca átnevezés volt. A jobbikos képviselő első előterjesztése az volt, hogy a Szalmás Piroska utcát nevezzük át Németh László utcává. Az új név kellemes csalódás volt, mert vitatottabb személyiségre számítottam, Németh László mindenki által elismert alakja a magyar irodalomnak. Persze nem bírtam magammal, megnéztem hogyan vélekedett Németh László, a hazai zsidóságról. Szárszói beszédében mondott csúnyákat, amiket később már visszavont. Ezzel persze semmi gond nincs, hiszen mindenki mondhat butaságokat, ha meg valaki ezt később el is ismeri, az igazán egy kiemelkedő személyiség. Csak kíváncsi voltam, fontos szempont-e a kiválasztáskor, hogy az illető legalább egyszer zsidózzon életében?

De az igazán érdekes fejlemény az volt, hogy a legnagyobb egyetértés a Fidesz és Jobbik között abban a kérdésben alakult ki, hogy tök fölösleges megkérdezni az utcában lakókat, vajon nekik mi a véleményük az utca átnevezéséről. Mikor felvetettem, hogy ha közvélemény-kutatást nem is, de legalább egy tucat aláírást szerezhetnénk az utca lakóitól, – mielőtt arra kérjük őket, hogy vállalják pl. az iratok átírásával járó időigényes procedúrákat – akkor azt a mondatot engedte magának a jobbikos képviselő, hogy ennek semmi értelme, mert az embereket nem érdeklik ezek a kérdések és annyira nem szeretik az átnevezéssel járó kellemetlenséget, hogy a Teréz körút még mindig Lenin körút lenne, ha őket is megkérdeztük volna. No comment!  Hiába magyaráztam, hogy pont azért ennyire érdektelenek az emberek, mert még ilyen apró-cseprő kérdésekben sem kérik ki soha a véleményüket, nem hatotta meg őket. Ezt bezzeg megszavazták. Gratulálok nekik! Vitathatatlanul a „demokrácia bajnokai”. Forrás: http://lmp678.blog.hu/2011/10/02/terezvarosi_ketharmad

szalmas_piros9.JPG

Az utolsó kép, egy másik átnevezett közterület.  Képem címe: SZÖVEG NÉLKÜL

Szerző: MULTMENTO  2015.04.15. 06:49 1 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr87358478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.04.17. 10:15:23

Kicsit vártam, hogy visszafogjam magam és nagy hirtelenjében ne írjak durvaságokat. MAXIMÁLISAN egyetértek az általad idézett kommentelővel. Többet, mást nem is tudok mondani. Tán nem is akarok, hiszen úgyse lenne semmi értelme/haszna.
süti beállítások módosítása