A múlt héten úgy esett, hogy sofőr lettem. A feleségemet le kellett vinnem vidékre egy tárgyalásra, amíg feleségem a tárgyaláson ült, én vettem a fényképezőgépem és a magam kedvére felfedeztem a falu nevezetességeit.

zsolnay_vokany1.JPG

zsolnay_vokany2.JPGKiszúrtam ezt a hosszú lepukkant épületet. Egykor talán a falu kocsmája, vagy vegyesboltja lehetett. Erről árulkodnak a két oldalt részben befalazott bejárati ajtó helyei. A historizáló kerámiadíszek Zsolnay pirogránit díszek. Ilyen díszei voltak egykor az unokanővéremnek. Az unokanővérem a házuk padlásáról mentette meg a régi Zsolnay kerámia díszeket. Érdekes történetük volt azoknak is. A második világháború előtt vásárolta a család, aztán a háború alatt nem volt pénz a ház homlokzatának díszítésére. A háború után, inkább a ház padlásán rejtették, nehogy emiatt minősítsék kuláknak a családot. Így aztán az unokahúgomnak a hetvenes években negyvenéves vadonatúj Zsolnay épületkerámiái díszítették a szobáit.

zsolnay_vokany3.JPG

zsolnay_vokany4.JPG

zsolnay_vokany5.JPG

zsolnay_vokany6.JPG

zsolnay_vokany7.JPG

Ezen a házon a kerámiadíszek tartottak ki a legjobban. A ház elhanyagoltságát látva, nem gondolom, hogy egyhamar újra régi fényében fog ragyogni. Bár a faluban van más épületkerámiás ház, amelyik makulátlan állapotban van.

zsolnay_vokany8.JPG

zsolnay_vokany9.JPGÉrdekes a házon a még megmaradt fémredőny. A múlt évben sok ilyen fémredőnyös házat láttunk Kalaznón, és Murgán. Akkor ezekről a fémredőnyökről csak azt tudták, hogy pécsi származásúak, most jól látható gyártó jelölése: „KISS JENŐ REDŐNY GYÁR PÉCS”.

zsolnay_vokany10.JPG

zsolnay_vokany11.JPG

zsolnay_vokany12.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.04.27. 07:05 4 komment

Címkék: épület zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr618655840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.04.27. 10:56:07

Nagyon jó szemed van ezekhez!!!!!!

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.04.27. 17:36:19

Annyira szánom ezeket a hajdanvolt szép, nemes-vonalú és díszítésű épületeket ! Máriakéménden is láthatnál hasonlókat, de sajnos azt hiszem még egy jó csomó más faluban is. Abban a sokat szidott, lenézett "ánti-világban" volt ízlésük és pénzük is az embereknek (na jó egy részének) arra, hogy igényes házakat építsen. Persze főképp a svábok lakta falvakra volt ez jellemző.A svábokat kiebrudaltuk, maradtak drága magyarjaink és egyéb most inkább nem sorolt "nemzetiségek"(vagy mik).
Nekem is fáj a szívem, ha ilyesmit látok. Hagyunk pusztuulni nem is kevés értéket... Kár....

Holdgyöngy 2016.04.29. 06:33:04

Apám falujában volt egy ház, a kedvencem. Az volt bolt régen, minden részletén látható volt. Aztán kihaltak belőle. Nem tudom mi lesz vele. Imádtam a "bolt részleteit". Igényesen készült ez ház, s sajnos igaza van Marinak. Csoda, hogy betöltöttelek, s még válaszolni is tudok, ezen a nagyon lassú , kölcsön gépen

MULTMENTO 2016.04.29. 20:51:57

@Holdgyöngy: @aranyosfodorka: Könnyes szemmel néztem én is a házat. Gimnazista koromban a falu melletti pusztára voltunk beosztva szőlőszedésre. Onnét ismertem ezt a falut. Vannak a faluban szerencsére jó példák is. Majd mutatok olyat is.
süti beállítások módosítása