vanczak_sarok1.JPG

Ezt a házat, már egyszer bemutattam. Ez az 1847–48-ban épült, cirádás, impozáns, a neo-gótikába oltott romantikus stílusú háromemeletes Pekáry-ház (építtetője, Pekáry István városi rendőr alkapitány volt). Ugyan csak kettő emléktábla van rajta, de ha meg tudtam interjúvolni biztos vagyok benne, hogy hetekig szüneteltetni kellene a blogom ahhoz, hogy végighallgassam. Húsvét vasárnapján a Csányi utca felé eső kaput nyitva felejtették. Én meg besétáltam, és az eltitkolt felújítatlan belső homlokzatot is le tudtam lefényképezni. Biztos nem lettek olyan jó képek, mint a hivatkozott forrásokban találtok, de így hitelesek.

vanczak_sarok2.JPGAz épület a maga három emeletével a XIX. század közepén igencsak kiemelkedett a környező földszintes, egyemeletes lakóházak, műhelyek és raktárak közül. A gótikus elemekkel gazdagított romantikus stílusú épületen többféle díszítési témát láthatunk: a homlokzaton látható vitéz szobrok mellett az első emeleti erkélyt tartó oszlopfőket Dávid-csillagok díszítik.

vanczak_sarok3.JPG

A háznak számtalan híres és ismert lakója volt egészen a kezdetektől fogva. Működött benne imaház és zsidó legényegylet, patika, sőt még operetténekeseket képző színésztanoda is. A Pekáry-ház minden bizonnyal legismertebb lakója Krúdy Gyula volt, aki 1899-től 1901 között lakott itt első feleségével Spiegler Bellával, a híres vallásfilozófus és rabbi Spiegler Gyula Sámuel lányával. Erről emlékszik meg az épület Király utcai homlokzatán látható emléktábla is. A Csányi utcai homlokzaton található emléktábla pedig a vészkorszak eseményeihez kapcsolódik: az akkoriban itt működő lakatosüzemben a tulajdonos Vanczák Béla és felesége közel száz üldözött zsidót bújtatott itt.

vanczak_sarok4.JPG

A harmadik emeleti erkély fölött található sárkányszoborhoz számos (városi) legenda kötődik, a sárkány feje ugyanis még a századforduló előtt valamikor leszakadt, de máig nem tisztázott, hogy ez pontosan mikor és hogyan történt. A városi legendák és anekdoták elterjedéséhez maga Krúdy is hozzájárult, aki több írásában is említi a sárkányfejet, például a Terézvárosi búcsúban.

vanczak_sarok5.JPG 

„Nem volt még ilyen búcsú a Terézvárosban. A Pekáry ház erkélyéről a kő sárkányfő, amely száz esztendeig őrizte ezt a házat, ijedtében leszakadt, szerencsére senkit sem ütött agyon félmázsás terhével. A terézvárosi templomon őrködő próféták és szent emberek kővé meredve figyelték a zsivajt, amely a régi kegyes éneklések helyett most a szentasszony temploma előtt felhangzott.”

vanczak_sarok6.JPG 

Illetve a Hét bagoly című regényében is: „Szemben a Pekáry-féle régi házon még ott volt a sárkányfő, amely hosszú nyakát az utcára és egy erkély felé nyújtotta. Az erkélyen az ismert, kistermetű, barna írónő tartotta délutánonkint kihallgatásait öreg és fiatal gavallérok között. Míg egyszer a nagyotmondásairól ismert Déri Gyula szerkesztő egy előadása után leesett a sárkányfő helyéről.” Források : http://zsidosag.haver.hu/qr/pekary-haz/ , http://egykor.hu/budapest-vii--kerulet/pekary-haz/2675

vanczak_sarok7.JPG

A második világháború idején zsidó üldözötteket mentő Vanczák család emléktáblája található a Csányi és a Király utca sarkán álló Pekáry-ház Csányi utcai oldalán, a valamikori Vanczák-műhely helyén. Nyolcvan üldözött, menekülő ember köszönheti életét Vanczák Bélának és feleségének, Enczig Margitnak. Már 1938-tól kezdve folyamatosan érkeztek lengyel és cseh zsidó menekültek, akiket a Vanczák-műhelybe befogadva a család látott el élelemmel, ruhával, hamis papírokkal, pénzsegéllyel. Voltak, akiket ahhoz segítettek hozzá, hogy kijuthassanak Palesztinába.

vanczak_sarok8.JPG 

A gettó tőszomszédságában lévő családi lakatosműhelyben - ahol csőbútort, kórházi berendezéseket, kerti bútorokat gyártottak - alakítottak ki egy rejtekhelyet az üldözöttek számára. Vanczák Béla, 1998-ban Yad Vashem kitüntetést és Bátorságért érdemérmet kapott. Az üldözötteket mentő család emléktábláját a Párbeszéd a Toleranciáért Program keretében működő Ariadne csoport állította fel a hajdani üzem helyén 2002-ben. Forrás:  http://www.mszp007.hu/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=1744

vanczak_sarok9.JPG

vanczak_sarok10.JPG

vanczak_sarok11.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.05.07. 07:20 komment

Címkék: emléktábla sarokház öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr898681482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.05.07. 19:21:58

1. Sajnálom, hogy a "leszakadt fejű sárkányról nem készült fotó :-(
2. Micsoda érthetetlen, avagy magyaros kontraszt: az épület kívülről gyönyörűen rendben van, s belül meg az a szörnyűséges lepukkant lépcsőház, koszlott falak, rozsdás korlátok....hát fura....
3. A 8.képbe "belógó" izé, az micsoda ? Lámpatartó volt ?
4.(Csendes megjegyzés: szörnyen utálnék egy ilyen szűk és sötét belső udvari lakásban élni, ahová sosem süt be a nap....)

MULTMENTO 2016.05.08. 13:18:17

@aranyosfodorka: 1. Én 2 évtizeden át nap, mint nap láttam a leszakadt fejű sárkányt, de akkor még nem fényképeztem ennyire rendszeresen.
2. Én értem, hogy miért nem újítattatják fel belülről a házat. A lakóknak nincs erre elég pénzük az önkormányzat meg a küldő felújításra ad támogatást, mert ott is a túristák megítélése számít.
3. A 8-as képen egy eredeti dszes gázlámpatartó. Kívülről már mind újonnan legyártott, de ez az egyetlen megmaradt eredeti. Nagyon szép és egyedi mintája van.
4. Én is hasonlóan vagyok, egy ilyen szűk belsőgangos házban én sem szívesen élnék.
süti beállítások módosítása