Éppen ma van tíz éve, hogy blogger lettem. Miért adtam ezt a címet? – Ez illik hozzám. Szeretek számokkal játszani. Végül is ez a szakmám. Most akkor következzen a bloggerkedésem tíz évének bemutatása számokban, posztokban és képekben.

A „blog.hu”-n összesen nyolc évet töltöttem. Itt sikernek mondható, hogy néhányszor az INDEX címlapjára kerültem. Ez növelte az olvasóim számát, de idegesített is a sok trollkodás, és az a néhány rosszindulatú hozzászólás.

Valaha volt legerősebb nap 2015.08.06., 12087 lapletöltés

A blog indulása óta:499602 lapletöltés

Követők száma:48

A nyolc legolvasottabb blogbejegyzésem. A bejyegyzések címei melett látható, hogy hányan töltötték le a bejegyzést.

zs_erd1.jpg
Zsolnay jelzések 22670

Ezt a bejegyzést hiánypótlásnak szántam, mert a neten nem találtam összefoglalót arról, hogy a második világháború előtt a Zsolnay porcelánjelzések hogyan alakultak. A Pécsi Zsolnay Múzeum egyik ismertető füzetéből – ez már régóta könyvtáram része – csak ki kellett másolnom.  

a_katonasag001.jpg

Katonadolog 16065

Régi humoros katonás képeslapok közül válogattam, és saját katonaélményeimmel kiszíneztem. Ugyan csak egy évet töltöttem sorkatonaként, de nem szívesen beszélek róla. Én biztos, hogy nem választottam volna be a legjobb tíz közé sem.

wagner_otto1.jpg

Újabb csoda a hetedik kerület rejtett értékeiből 10665

Csodaszép zsinagóga, melyet egy helytörténeti séta keretében nézhettünk meg. Kár, hogy rosszak voltak a fényviszonyok, azért örülök, hogy a közönségnek tetszett.

szakmary1.jpg

Hollóházi porcelánok 10583

Amikor megjelentettem még nem volt a neten a Hollóházi porcelánok jelzéséről összefoglaló. A blognak akkor sok látogatója volt, és többen kérdezték, hogy a saját porcelánjuk mikor készült.  A Google keresések erre is hozzák az olvasót.

gettofal_haza4.jpg

A legpestibb utca szégyene 7330

A Király utca egyik turista látványossága lehetne, mert a ház udvarában megmaradt a hajdani gettó fala emlékben. A bejáratnál egy érdekes betonból levő installáció volt, amikor írtam. Sajnos azóta már az sincs ott.

gettofal_haza4.jpg

Zsolnay készlet a hetvenes évekből 5564

Ez a poszt is a Zsolnay mániám szüleménye. Úgy gondolom csak a Google-nak köszönheti az olvasottságát.

emberkert001_1.jpg

Emberkertet találtam a padláson 5407

Egy családi örökségből megmaradt Ludas Magazinnal is be lehet kerülni. Egyik felem örül, a másik szomorú, hogy még mindig aktuális a téma.

szenes_haz1.jpg

Szinte kiugrik a szürkeségből 4976

Egy pesti szecessziós bérpalotát mutattam be. Több hasonlót is bemutattam a blogon. Számomra is érdekes, hogy miért csak ez az egy, és miért csak a nyolcadik helyre futotta.

A „blogspot.com”-on még csak két éve vagyok, az olvasottsági statisztikámon ez jól látszik is. A témáim nem változtak, az itteni rendszeres olvasóim az előző helyen is olvastak. Az általam rendszeresen olvasott blogok itt vannak. Ha a Google is úgy akarja, maradok itt.

Oldalmegjelenítési előzmények (összes) 8 690

Rendszeres olvasók 3

arany_iskola5.jpgEgy iskola múltja 90

Öröm, hogy emléktábla és épületbemutatásaim népszerűek itt is. Én biztosan más emléktáblát tettem volna az első helyre.

oltokes3.png

Megláttam, eszembe jutott…és megvettem 85

A bolhapiaci szerzeményeim olvasottságait a régi blogomon keveselltem. Itt ez a szemző kés került fel a listára. Örülök neki, mert a jövőben is lesznek hasonló posztok, az ilyen szerszámokkal szeretek dolgozni, és bemutatni is.

Szerző: MULTMENTO  2020.01.16. 00:43 Szólj hozzá!

Címkék: épület emléktábla régiségpiac

ezredik.jpg

Az utóbbi időben gyakran kattintok a blogon a „MULTMENTO” névre, és figyelem a bejegyzés számlálóm adatait. Ez a bejegyzés az ezredik. Csodálkozom magamon, hogy ilyen kitartó vagyok, és eljutottam idáig.

Hogyan tovább? – Gondolkodtam el. A válaszadásban segített, hogy nemrég felkérést kaptam Aranyosfodorkától, hogy a Csendhegyek blogjának legyek a szerkesztője. A felkészülésben meg kellett ismernem a „Blogspot”- szerkesztői és admin felületét. Tetszik, és minél jobban szeretném megismerni, kihasználni annak lehetőségeit. Úgy döntöttem, hogy a következő ezer bejegyzés, már nem itt, hanem ott fog megjelenni. Szeretettel várom minden olvasómat a következő blogomon: http://multmento.blogspot.hu/

ezredik2.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.30. 06:18 2 komment

Címkék: Hogyan tovább

Megőrzésre, és kutatásra kaptam 20 dekagrammnyi régi iratot. Egy hagyatékból származik, nyomozz utána, hátha találsz benne valami érdekeset. – ezzel rám bízta Laci barátom az iratokat. Találtam benne több érdekes levelet, adóbevallási íveket. Első posztként az egykori tulajdonos szabadalmi leírásáról és annak végleges elutasításáról mutatok be néhány válogatott dokumentumot időrendi sorrendben. A találmány az 1947-ben Magyarországon is elindított szerencsejátékhoz a TOTÓ-hoz kapcsolódik.

talalmany1.jpg

Magyarországon 1947. október 19-én indult a Totó. 1948-as londoni olimpiára Európa legtöbb országában külön sportfogadást szerveztek az állami irányítású intézetek. Ezek példáját követve Magyarországon is eldöntötték, hogy az olimpiai játékokra való felkészülésre és azok részvételi költségeinek fedezésére Magyarországon szerencsejátékot, sportfogadást szervezzenek a külföldi tapasztalatok alapján.

talalmany2.jpgtalalmany3.jpgtalalmany4.jpg

A magyar fogadóknak - az angol minta alapján - 12 főmérkőzést és 4 pótmérkőzést kínáltak. Egy szelvényen egy játékot lehetett benyújtani (a szelvény egyhasábos volt). Egy szelvényt 3 Ft 30 fillérért árusítottak, amiből 3 forintot kitevő részvételi díj 50 %-a volt a nyereményalap. Az elért találatokat három nyerőosztályban fizették ki: 12-es, 11-es, 10-es. Tizenkét találatos szelvény híján, a 9-es találatokra is fizettek. A nyereményalapot a három nyerőosztályában egyenlő arányban osztották fel. A fogadás első hetére 20882 darab szelvény érkezett, 1948. március 7-én, azaz 21 hét alatt már 1 349 347 darabra emelkedett a fogadások száma. 1950-ben szinte minden hónapban a játékszabályban és a játék reklámozásában valami változtatást hoztak. Ebben az évben jelent meg a négyhasábos Totószelvény. Ekkor nyíltak meg az első Totókirendeltségek a variációs Totófogadás propagálására. 1952-ben már minden Totókirendeltség nyitva tartott vasárnap délelőtt is, a bajnoki idény kezdetétől a Totókirendeltségek - ahol 200 tipp alapján összeállított fogadási ajánlatok jelentek meg - a fogadási ajánlatbeli mérkőzésre jegyeket is árusítottak. Ebben az évben lépett érvénybe, hogy a 0 találatos szelvények is nyertek. 1953. november 25-i legendás angol-magyar labdarúgó mérkőzés hatására a Totó iránti érdeklődés kiugróan megemelkedett.

talalmany5.jpg

A Totó élete során a legnagyobb változtatást 1964.-ben hozták. Március 8-án bonyolították le az utolsó 12 főmérkőzéses fogadási formával szervezett játékot, ezt követte a 13+1-es játékforma. 1983-ban a Totó magasabb főnyereményt kínált, mint az Ötöslottó. Forrás: http://www.vasarlocsapat.hu/_hirek/_lotto/toto-tortenet.shtml

talalmany6.jpg

talalmany7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.26. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: papír régiségpiac

kezmuves_tanosveny2.jpg

A pünkösdi hétvégét sem pihenéssel töltöttem. Egy hajszálnyin múlott, hogy szombatot nem a munkahelyem töltöttem. Szerencsésen úgy alakult, hogy a szombatot Tarjánban és környékén tölthettem.

Tarjánban évtizedes hagyomány, hogy Pünkösd környékén a kismesterségek bemutatkozására, és a lassan kihaló kézműves mesterségek bemutatására ünnepnapot tartanak. Az idei évben ez kiegészült azzal, hogy Magyarországi német tanösvény-hálózat újabb 7 tarjáni állomással bővült. (http://lehrpfad.hu/?lang=hu ).

kezmuves_tanosveny1.jpg

kezmuves_tanosveny3.jpg

kezmuves_tanosveny4.jpg

kezmuves_tanosveny5.jpg

kezmuves_tanosveny6.jpg

kezmuves_tanosveny7.jpg

kezmuves_tanosveny8.jpg

kezmuves_tanosveny9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.23. 07:04 Szólj hozzá!

Címkék: emléktábla Sváb fesztivál

A bolhapiacon, az egyik eladó 500Ft-os akciót tartott. Egy nagy dobozban lehetett kutatni a különféle régiségek között. Ott akadtam rá erre a stopperórára. Nézegettem.

Nem működik, orosz stopperóra, de biztos meg lehet javítani. – Mondta az eladó.

Én meg tovább nézegettem, és engedélyt kértem a hátsó fedél kinyitására. Ott tapasztaltam, hogy az egyik szerkezeti darabon a következő felirat van: „Hier ünter ersatzstücke”. Itt vannak a pótalkatrészek, fordítottam magamban. Aztán, mint a kép mutatja meg is vásároltam.

stopper2.jpg

Otthon aztán gyönyörködtem a stopperórában, végül a régi órás barátomnak elküldtem. Ő aztán hamarosan hívott. Elmondta, hogy sajnos a pótalkatrészek fedele alatti kis rekesz már üres. A szerkezet hiányos. Működésre rá tudja venni a szerkezetet, de eredeti funkcionalitását visszaadni nem tudja. Ritka századperces osztású óra.

Azóta már elkészült a felújítás. A stopper indítható, rendesen mér. Megállításkor lenullázza a perc, és századperc mutatóit. Azért mégiscsak igen nagy hasznát veszem, mert most, hogy ránéztem látom, hogy 11, és 78 század másodperce írom már ezt a posztot.

stopper1.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.19. 07:52 2 komment

Címkék: óra régiségpiac

A bolhapiacon inkább nézelődöm és beszélgetek az árusokkal. A kis reklám kulcstartó bugyelláris is mindkettőnkben régi emlékeket elevenített fel. Emlékeztünk a Csemege boltok neon kosaras reklámjaira, mely a kis bugyellárison is megjelenik. Budapesten, az első lakóhelyünkön is épült egy Csemege áruház, amelynek különlegessége akkor (1987-ben) egy helyben sütött pékáru kínálata volt. Az árusító asztaltól történő távozásomkor aztán az eladó a kezembe nyomta ajándéknak ezt a kis piros bugyellárist. Azóta is szerencsét hoz. Ha bevásárló kocsira van szükségem a nagy áruházakban, ezek után nem kell keresgélni a pénztárcámban. A piros bugyellárisban mindig van egy 100-as.

csemege1.jpgA Csemege vállalat történetét 2005-ben a HVG-ben még így mutatták be. Azóta már az egykori Csemege bolthálózatnak is más a gazdája. 

A Közért vállalat mellett működött negyven éven keresztül a Csemege Kereskedelmi Vállalat, amelyet (pontosabban jogelődjét) 1952-ben alapították azzal a céllal, hogy mint országos nagyvállalat példát mutasson a korszerű kereskedelmi módszerek és technika alkalmazásában, s nem utolsó sorban árukínálatban. A vállalat nagy alapterületű ABC-áruházakat épített Budapesten, a Balatonnál és vidéki városokban. Budapesten elsődlegesen az új lakótelepekre és a jelentős közlekedési csomópontokba kerültek a vállalat új ABC áruházai. Privatizációja során a Csemege vállalat részvénycsomagját, illetve a teljes bolthálózatot az osztrák Meinl cég vásárolta meg, majd azt 1999-ben eladta a belga Delhaize-csoportnak, s immár Match logóval működik az üzletek többsége. Forrás: http://hvg.hu/magyarmarka/20050329kozertcsemege

csemege2.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.16. 06:11 Szólj hozzá!

Címkék: régiségpiac Hónap műtárgya

süti beállítások módosítása